Днес следобед министър Стойчо Кацаров си тръгна по-рано от срещата ...

Днес следобед министър Стойчо Кацаров си тръгна по-рано от срещата

Нови мерки - утре или в сряда. Кацаров си тръгна от срещата в МЗ, за да не влияе на решенията |

Днес следобяд министър Стойчо Кацаров си потегли по-рано от срещата в Министерството на здравеопазването под претекст, че по този начин няма да има политическо въздействие върху крайните решавания на експертния съвет какви ограничения против Коронавирус да се наложат.

" Аз целеустремено излязох от срещата (...), тъй като не желая по никакъв метод да въздействам на решаването на специалистите. Искам те сами да вземат това решаване (...), с цел да няма никакво подозрение за някакви политически въздействия, обвързвани с политическата обстановка в този момент. "

На срещата през днешния ден трябваше да бъде взето решаване за новите противоепидемични ограничения-поради увеличаващия се брой инфектирани и сигналите за липса на кревати в някои лечебни заведения,.

Въвеждането на нови лишения се чака от петък, когато главният държавен здравен контрольор Ангел Кунчев изпрати в Министерство на здравеопазването отчет с две оферти-.

Противоепидемични ограничения макар че и през днешния ден няма да бъдат обявявани. Привидно сюрпризиран от наличието на публицисти пред постройката на Министерство на здравеопазването, Кацаров заключи част от обсъжданите оферти:

-Въвеждане на зелен документ за здравните служащи. По думите му всички пълномощници на лечебни заведения са подкрепили въвеждането на такова изискване;

-Увеличаване на най-евтините клинични пътеки;

-Спиране на плановите интервенции. По това предложение не е реализирано единодушие и то е отхвърлено;

-Разкриване на още КОВИД легла;

-Обсъждано е и предлагането неимунизираните пациенти да заплащат лечението си. Кацаров не сподели наистина ли тази концепция е подкрепена или отхвърлена;

-Въвеждане на зелен сертифиат за педагогическия и непедагогическия личен състав в учебните заведения. По думите му това предложение е подкрепено, като в случай че бъде признато, ще има пролонгация от месец. За учениците няма да се изисква подобен документ.

Нова заповед се чака на следващия ден или най-късно в сряда, заяви здравният министър. Той отвода да поеме вина за вземането на решаванията, като в края на спонтанния брифинг съобщи, че " в този момент ще види какво са решили " специалистите и какви ограничения следва да бъдат въведени.

Източник: offnews.bg