Днес след Богоявление православната църква празнува Събор на св. пророк

...
Днес след Богоявление православната църква празнува Събор на св. пророк
Коментари Харесай

Празнуваме Ивановден

Днес след Богоявление православната черква чества Събор на св. оракул Йоан Предтеча и Кръстител Господен. Денят е известен като Ивановден и е измежду празниците с най-вече именици у нас - над 347 хиляди души. 
" Най-голям сред родените от дами " - по този начин, съгласно новозаветните разкази, самият Христос назовава св. Йоан. Пророк, Предтеча и Кръстител Господен, той има извънредно място измежду евангелските персони с рождението си и неповторимо си служение - да проповядва смирение и да кръщава хората, с цел да ги приготви да посрещнат упования Спасител.
" Свети Йоан има такава нравствена непорочност, че е можело да бъде наименуван ангел, а не човек. Тази негова сърдечна непорочност му разрешава да бъде фен на божествените секрети. "
Църквата е определила в възхвала на св. Йоан шест дни в годината и всеки вторник, осведоми БНР. Най-тържественият празник е през днешния ден, след Богоявление, когато се уважава основното дело на живота му - Христовото Кръщение.
Името Йоан и производните му значат " Божия берекет ".
" За мен Ивана, като женско име, носи доста бездънен смисъл, доста антично е, доста устойчиво, видяно от публичната настройка. "
В павликенското село Караисен празникът се отбелязва с неповторим за страната ни бит - имениците, младоженците, момите и ергените се дърпат към чешмата, с цел да бъдат изкъпани за здраве. Ритуалът се назовава Иванови влачуги.
В село Реселец, община Червен бряг, на Ивановден пресъздават неповторимия обред " Къпанки ". Обичаят за здраве датира от антични времена и е непокътнат само в това обитаемо място.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР