Днес ще ви запознаем с д-р Иван Делчев. Той е

...
Днес ще ви запознаем с д-р Иван Делчев. Той е
Коментари Харесай

Д-р Иван Делчев: Пикантните храни не предизвикват хемороиди, а само ги раздразват

Днес ще ви срещнем с доктор Иван Делчев. Той е интернист, експерт вътрешни заболявания и общопрактикуващ доктор в 17 ДКЦ в София. Завършил e висшето си обучение в Медицинска академия София. Специализирал е вътрешни заболявания. Работил е в болничното заведение в Сливен. Бил е доктор на българската експедиция в Антарктида през 2017 година, където прекарва 3 месеца.

Ето какво ни показа той по отношение на огромния проблем с хемороидалната болест, по какъв начин да се предпазим от нея и какви са средствата за лекуване:

Д-р Делчев, разкажете ни за какво приехте идеята да лекувате?

От дребен имах огромно предпочитание да оказа помощ на някой, който страда и има някаква болежка. В началото желаех да оказвам помощ повече на животни и даже се бях насочил към ветеринарната медицина. Тогава моят татко ме попита: " Защо да не помагаш по този метод и на хората? ". Възприех го тъкмо като на приказка. При мен се получиха елементарно нещата и в кандидатстването, и в приемането. Всъщност оттогава моят път е начертан. 

Колко постоянно пациентите вървят на доктор без действително да имат някакво недоволство?

Често хората търсят контакт с лекаря. Може да нямат съответни недоволства или имат такива, само че не желаят незабавно да ги споделят. Има случаи, може да не са доста, само че хората идват без да имат съответни медицински недоволства. В следствие на диалога преценяме, че имаме защо да помогнем.

Д-р Делчев, разкажете малко повече за Националната осведомителна акция за „ Хемороидите към този момент не са табу “?

Това е една доста добра концепция и аз на драго сърце се включвам да оказвам помощ, тъй като този проблем е малко завоaлиран и малко се приказва за венозната болест и за хемороидите като част от нея. Може да се каже, че до момента бяха табу. Нашата задача е вие, медиите и ние, лекарите да стигнем по-бързо до хората. Да не се тормозят да потърсят информация и по-късно помощ. Затова на драго сърце вземам участие в тази стратегия. Сайтът, който бе изработен - venite.bg, съгласно мен е доста потребен.


Как можем да се предпазим от сходни венозни заболявания?

Венозната болест е публикувана в 40% от хората. В доста случаи е скрита или се неглижира от пациентите, да вземем за пример, когато имат подуване на краката в по-топлите месеци. Много хора, които са с наднормено тегло, имат затънал метод на живот и погрешно хранене стартират да страдат от венозна болест и в частност хемороидите. Можем да променим доста неща свързани с нашия метод на живот, с цел да не бъдем наранени от заболяването. Никой пациент не обича жестоко да се намесваш в неговия метод на живот, само че въпреки всичко би трябвало да стартираме оттова и след това да продължим с някакъв тип медикаментозна терапия, а най-после да използваме нашите сътрудници хирурзи.

За какви признаци би трябвало да внимават хората и по кое време е добре да потърсят консултация с доктор? Какви са първите алармиращи знаци на болестта?

Те са бих споделил безобидни - тежест, парене, неприятно чувство в аналната област, появява се болежка и кървене. Някой път може кървенето да е преди болката, и тогава е объркващ признак. Кървенето е признак, на който би трябвало да се обърне внимание, тъй като то не е обвързвано единствено с хемороиди. Трябва да се потърси профилирана помощ и да се обясни казуса.

Има ли хора, които са в по-голям риск от останалите?

Да, има. Хората, страдащи от хронични болести на черния дроб и на червата са по-предразположени към това. Както към този момент загатнах, хората, които водят затънал метод на живот, не се хранят вярно и не пият задоволително вода (над литър и половина дневно), също са предразположени. Затова им предлагаме да спортуват. Изключение вършат повдигането на тежести, конна езда и ненапълно колоезденето.

 

Цялото изявление може да видите ТУК .

Интервю на Илиана Симеонова 

Снимки: Actualno.com 





Още от ЗДРАВЕ:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР