Днес ще ви разкажем историята на едно от важните дружества

...
Днес ще ви разкажем историята на едно от важните дружества
Коментари Харесай

Топлофикация - Враца чества 50-годишен юбилей през септември

Днес ще ви разкажем историята на едно от значимите сдружения във Враца, което през септември празнува 50 - годишен празник.
Топлофикация е потвърдено най-изгодното средство за отопление и битова гореща вода в България и Европа.

Топлофикация - Враца създава, доставя и разпределя на своите клиенти към този момент 50 години топлинна сила и електрическа сила.
Централата започва дейностат си през 1972 година като правоприемник на индустриалната котелна централа „ Градска “ с конфигурирана мощ от 50МВт и 2 котела, работещи на мазут.

ТЕЦ-ът доставя с промишлена пара текстилния комбинат „ Вратица “ и другите предприятия. През идващите години предприятието е развивало своята топлофикационна мрежа, достигайки до 60% от сградния фонд. Изградени са отоплителните централи ОЦ „ Калоян “ и ОЦ „ Младост “, обслужващи топлофикационната мрежа, с обща конфигурирана мощ 140 Мвт.

През 90-те години за възстановяване на въздействието върху околната среда е осъществена рационализация и прекосяване на природен газ. Тогава ОЦ „ Калоян “ е изведена от употреба. През 2004 година Топлофикация -Враца е обект на приватизация, според поети задължения към Европейския съюз за либерализация на енергийния пазар и отдръпването на страната от този бранш.

Новите притежатели ползват план за повишение на енергийната и икономическа успеваемост. По това време опазването на околната среда става основно за производството на електрическа сила. В тази връзка като опция на обичайното произвеждане се постанова високоефективното комбинирано произвеждане на топлинна и електрическа сила.

В звук с новите технологии през 2010 година на площадката на Топлоелектрическа централа „ Градска “ е въведена в употреба една от първите в България съоръжения за високоефективно комбинирано произвеждане с 6МВт топлинна и 6Мвт електрическа мощ.

През 2012 година на площадката на ОЦ Младост е въведена в употреба апаратура за високоефективно комбинирано произвеждане с 1,85МВт топлинна и 2Мвт електрическа мощ.

В унисон с наклонността в Европа за налагане на ВЕИ, през 2013 година в Топлоелектрическа централа „ Градска “ стартира да функцонира апаратура за произвеждане на сила от биомаса с топлинна мощ 5МВТ. В момента се построява сходна апаратура в ОЦ „ Младост “.

„ Инвестициите в изграждае на съоръжения на биогориво са част от горивния микс за произвеждане на зелена сила за централно отопление и топла вода, като по този метод се понижава зависимостта от природния газ. Чрез потреблението на биомаса реализираме амбициозната цел за понижаване на въглеродните излъчвания, трансформирайки ни в едно съвременно сдружение в обединена Европа “, сподели инж. Радослав Михайлов изпълнителен шеф на Топлофикация - Враца.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР