Днес ще се изпрати проектът на коалиционния договор за управлението

...
Днес ще се изпрати проектът на коалиционния договор за управлението
Коментари Харесай

Коалиционният договор ще се прати днес на партньорите

Днес ще се изпрати планът на съдружния контракт за ръководството на страната до всички евентуални сътрудници и до сряда се чака той да бъде финализиран с всичките политики и разпределението на министерствата. Действително се разисква да има министерство на държавните предприятия, само че извънредно решение няма. Обсъждани са номинации за някои министерства, само че не за всички. Министрите сами ще си избират екипите, няма да има квоти за заместниците им. Редно е в Народното събрание да се влиза единствено със зелен документ за имунизация против Covid-19, откакто подобен се изисква за ресторант.

Това съобщи съпредседателят на " Продължаваме промяната " (ПП) Кирил Петков пред бТВ в нделя. Партията му договаря с Българска социалистическа партия, " ИТН " и " Демократична България " за сформиране на държавно управление по нома формула и с нови отговорности. Той отнказа да разяснява дали се търси пост за водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, (чието има през предходната седмица бе спрягано за разнообразни позиции в законодателната и изпълнителната власт – в това число като министър на държавните предприятия.

Петков изясни, че назовава предстоящото съглашение контракт като в бизнеса, " тъй като би трябвало да има отговорности и за осъществяването при договоряне на квотата и министрите би трябвало да се носи отговорността от всяка партия за осъществяването на уговорките ". Когато всички са се споразумели да се извърши нещо и то не се извърши, на лидерско равнище ще се разиска дали този човек е подобаващ за поста. Така отговорността ще е и на съдружните сътрудници и на индивида определен на поста. Въпросът е дали хората, които ще се предлагат, ще го спазят, добави съпредседателат на Политическа партия и претендент за министър председател.

Всяка партия ще може да номинира най-хубавите си фрагменти за даденото министерство. " Зам.-министрите се надяваме да са избор на самия министър и вместо да се опитваме да имаме хора, които да наблюдават от вътрешната страна, а индивидът да си ги избере. От политически назначения министър ще се желаят резултати, а не оправдания: Ами, той вашият зам.-министър не го направи. В момента, в който министрите влязат в Министерския съвет, те ще дават отговор за поставените задания, и няма да има свободата да не се оправят с тези задания. Няма да има никакви политически чадъри и всеки, който стъпи встрани от начертаната линия, ще бъде подложен на цялата мощ на закона ", съобщи Кирил Петков.

Според него, когато се вкара задоволително бистрота и институциите работят добре, няма да има късмет да се хване запас, който да работи за избран човек. " Монополизиране на публични запаси не може да има. Той е на обществото, ние сме просто ръководещи го ефикасно ", разяснява той.

Петков отхвърли да уточни самото систематизиране на министерства с обяснението, че ненапълно и на него не са му известни някои имена. " Няма по какъв начин да кажеш този човек е добър, в случай че не знаеш защо. Няма да се намесваме. Има разисквани имена, има и такива, които не са ", изясни Петков.

По думите му единствената точка за напрежение в досегашните съдружни договаряния е бил по кое време ще бъде признат бюджетът за 2022 година и по тази причина той ходил " по мрачно " в централата на Българска социалистическа партия. В оня ден работихме до 22.30 часа и това бе единственото време за диалог с Корнелия Нинова, изясни Петков.

Той призна, че е имало диалози за ротационен ръководител на Народното събрание. " Бе концепция като възприятие всеки да бъде част от председателство на Народно събрание, само че след това дружно постигнахме единодушие да има една фигура на човек, консолидиращ единодушие ", уточни той. Според него добър знак е, че препоръчаният от Политическа партия Никола Минчев е бил подсилен от всички евентуални съдружни сътрудници и дефинира това като въплъщение на смяната.

По мотив мненията, че търсенето на пост за Корнелия Нинова е проблем при договарянията, Петков отговори, " нищо не се е търсило особено за някого ".

" Ако Българска социалистическа партия номинира водача си, това е техен избор. В нашата коалиция търсим най-хубавите претенденти. Имаме общи разбирания какво би трябвало да се случи. Всеки да има обща отговорност, а не да бъде филтриран ", разяснява той.

По думите му се довършва тезата за министерство на държавните сдружения посредством делене на икономическото министерство. Целта е държавните предприятия да се изчистят откъм ръководство и частта напредък и нововъведения – фондовете за нововъведения, за напредък, Българската банка за развиване, да са в друго министерство.

" Няма значение дали всички предприятия ще са за една партия, значимото е по какъв начин ще се ръководят ", съобщи Кирил Петков и добави, че е трансформирал визията си за ръководството на държавните сдружение. " Във ВМЗ Сопот като отидох, се учудих какъв брой положително дружество е, само че неговото ръководство би трябвало да е изчистено откъм външни въздействия и да носи дивиденти на притежателя си ".

Той удостовери, че сегашният длъжностен вътрешен министър Бойко Рашков ще е номинация на Политическа партия към останалите сътрудници за същия пост.

" Смяната на Иван Гешев е сложен въпрос, тъй като ние нямаме конституционно болшинство. ГЕРБ леко намекнаха, че може да се дискутира по този въпрос, само че би трябвало да се види до каква степен това е допустимо ", разяснява още съпредседателят на Политическа партия.

Според него има обаче ходове, които могат да се употребяват.

" Мандатът на инспектората на Висшия правосъден съвет е приключил и може да влязат нови хора, които да оценят по какъв начин си е правил работата Висш съдебен съвет. На самия Висш съдебен съвет му изтича мандатът идната година и може би с смяна в закона би трябвало да се планува препоръка от страна на инспектората за бъдещите претенденти ", изброи опциите Петков.

" Не мисля, че с основен прокурор като Иван Гешев може да се преборим с корупцията. Смяната му ще е главният ни фокус. Друг подобен е промяната на закона за КПКОНПИ. Обещахме нулева корупция, което да става през КПКОНПИ и тя да има проверяващи функционалности, само че с явен надзор върху тях. Никой не би трябвало да се усеща, че може да работи без надзор ", съобщи Петков.

Новата политика на българското държавно управление ще е да няма значение кой кого е назначил. Ние не се тормозим от инспекции за който и да е от нашите хора и нас, заявява още той.

Относно абсурда с уволняване на назначената от него в борда на шефовете на " Държавната консолидационна компания " Ваня Караганева Петков сподели, че чака поверките по случая и напомни, че част от оповестените " бомбанистични " нарушавания се оказаха погрешни.

" Ще разгласяваме сбъркалите наши хора, с цел да покажем на всички какво да се чака ", съобщи още той..

За финансовото застраховане на всички оповестени политики и изключително тези в обществената част Петков сподели, че " всяка една от ограниченията бе поставена с директна сума в бюджета и Асен Василев има всички сметки ".

" Заложили сме недостиг от към 4 %, който зависи от приходите и част от този недостиг може да се финансира с дълг или с по-високите доходи в хазната. До момента виждаме, че с същински надзор върху Национална агенция за приходите и без повдигане на налозите може да се увеличи събираемостта на приходите ", съобщи Петков. Според него би трябвало да се осъвремени омулата за осигурителния предел, с цел да е съответна на растежа на междинната заплата, а не всяка година да се водят разногласия за тавана на осигурителния предел.

По думите му " най-нормално е както се изисква зелен документ за вървене в ресторант, по този начин би трябвало да има и за влизане в Народното събрание ".

" Трябва да се види по какъв начин ще се заплаща заплатата на Пеевски и за мен е неточност, че Движение за права и свободи го предложиха за народен представител в два региона. ", разяснява той още обстановката към глобения по закона Магнитски на Съединени американски щати депутат, на който действително няма по какъв начин да се заплаща възнаграждението законно, без банки и самата парламентарна институция да попаднат също под ударите на САЩ
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР