Днес ще отбележим 143 години от Шипченската епопея и ще

...
Днес ще отбележим 143 години от Шипченската епопея и ще
Коментари Харесай

143 години от Шипченската епопея, Радев произнася реч на върха

Днес ще отбележим 143 години от Шипченската епопея и ще почетем героите от Руско-турската война, защитавали с яростни сражения Шипченския проход.
Денят ще стартира с панихида в Соколския манастир край Габрово в памет на починалите в епичните боеве. Програмата с присъединяване на Радев ще продължи на историческия връх.

Очаква се от 11 ч. и президентът Румен Радев да изкачи стъпалата дружно с жителите, които ще отдадат респект пред подвига на българските опълченци и съветските воини.

Около 12.00 ч. президентът ще произнесе слово. На барелефите в подножието на монумента, където ще се състои формалната част от честването, ще бъдат поднесени венци и цветя.

За празника ще бъде разпален и Шипченският огън, а входът на Паметника ще бъде свободен за гости след отдръпване на формалните лица.

Ден преди честването до Паметника на свободата бе разпънат и нов трикольор. Знамето е едно от най-големите в България - 60 кв. м. До дни ще бъде оповестена и социална поръчка за разработване на Проект за консервация и реституция на Паметника. Подготовката за ремонтите е в ход, чака се цялостната реорганизация на каменната фасада да стартира идната година.

Ротари клубове от страната са уредник на тържествата, искащите да се включат в честването могат да употребяват безвъзмезден превоз от Габрово.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР