Днес ще бъде представен вторият годишен доклад от проекта „Индекс

...
Днес ще бъде представен вторият годишен доклад от проекта „Индекс
Коментари Харесай

Кошмарни цифри за българските шофьори

Днес ще бъде показан вторият годишен отчет от плана „ Индекс за безвредно шофиране “, който ни среща със самооценката на държанието и реакциите при водачите.

Тазгодишното допитване до 56 хиляди души демонстрира, че половината от всички водачи са били глобявани през последните 12 месеца.
От високорисковите групи всеки пети пък е имал случай на пътя.

Според създателя на отчета Яна Спасова повода за това е, че водачите имат доста високо доверие в личните си благоприятни условия и подценяват грешките си.

„ Очакваме останалите участници в придвижването да ни пазят и разчитаме на тях, че ще бъдат по-ниско рискови. Тази година показателят е подобен с този от предходната година – 88 за леките и лекотоварните коли и 83,3 за водачите на камиони и рейсове (бел. ред. при канара до 100).

Това поставя водачите на съвсем всички транспортни средства, които се движат по българските пътища, в една част на скалата за себеоценка, която клони към нискорисково държание “, изясни тя пред БНР.

Най-тревожното е комбинацията сред експанзия, високоскоростно шофиране, ниска централизация и неумения, акцентира Спасова.

„ Тази композиция е присъща за най-младите водачи, които са най-уверени в себе си и за тези, които карат мощни и скъпи коли. Тази композиция води до най-голяма част от тежките катастрофи с жертви и ранени “, сподели още тя.

Общественият интерес към тематиката е голям, а оттова натискът към институциите да решат казуса също е голям. Всички поставят старания, тъй като имаме цел – да понижим жертвите на пътя на половина до 2020 година, сподели още Яна Спасова.

„ Промяната ще пристигна от нас, не от институциите. Колкото и наказания да бъдат налагани, това не води до доста съществени резултати. Това, което ще докара до резултат, е в случай че се схване актуалният метод в пътната сигурност, който касае освен водачите и контролът, само че и инфраструктурата, транспортните средства, здравната помощ.

Ако се промени настройката към придвижването по пътищата въобще, тогава нещата ще се трансформират и водачите ще стартират да обръщат внимание на грешките си “.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР