Днес севернокорейският лидер Ким Чен-Ун е пристигнал в Русия, за

...
Днес севернокорейският лидер Ким Чен-Ун е пристигнал в Русия, за
Коментари Харесай

Севернокорейският лидер Ким Чен-Ун е в Русия по повод планирана среща с Путин

Днес севернокорейският водач Ким Чен-Ун е дошъл в Русия , с цел да се срещне персонално с президента Владимир Путин , заяви „ Associated Press “. Очаква се по време на срещата двамата да си окажат по-голяма поддръжка във връзка с ескалиращото опълчване със Запада . Твърди се също, че Ким евентуално ще изиска икономическа помощ и даване на военни технологии от страна на Русия в подмяна на муниции , които да бъдат употребявани във войната на Русия в Украйна.

Официалната севернокорейска Корейска централна осведомителна организация заяви, че водачът се е качил на персоналния си трен, с цел да отпътува за Русия, в неделя следобяд, съпроводен от членове на ръководещата партия, държавното управление и военните сили.

След десетилетия на комплицирани, обтегнати и студени връзки, Русия и Северна Корея се сближиха след нашествието на Москва в Украйна през 2022 година Близките им връзки са обусловени от потребността на Путин от военни доставки и от напъните на Ким Чен-Ун да укрепи партньорството си с обичайните съдружници Москва и Пекин, до момента в който се пробва да излезе от дипломатическата изолираност, в която се намира.

Според анализатори Северна Корея евентуално разполага с десетки милиони артилерийски снаряди и ракети по руски пример , които биха могли да дадат голям подтик на съветската войска във войната с Украйна. На общи фотоси с Ким Чен-Ун са разпознати и Пак Тае Сонг , ръководител на Севернокорейския комитет за галактическа просвета и технологии, и адмиралът от военноморските сили Ким Мьонг Сик , които са директно свързани с напъните на Северна Корея да се снабди с шпионски спътници и подводници с нуклеарни балистични ракети. Експертите настояват, че Северна Корея мъчно ще придобие такива качества без външна помощ, макар че към този момент не е ясно дали Русия би споделила такива чувствителни технологии.

Възможно е също по този начин по време на срещата Ким Чен-Ун да помоли Русия за даване на извънредно нужните енергийни и хранителни доставки . Заместник-министърът на външните работи Андрей Руденко е декларирал, че Русия може да разиска концепцията за оказване на филантропичната помощ със севернокорейската делегация, предадоха съветските осведомителни организации. Делегацията на Ким евентуално включва и външния му министър Чо Сун Хуей и двамата му висши военни чиновници – маршалите от Корейската национална войска Ри Пьонг Чол и Пак Йонг Чон.

Миналата седмица американски високопоставени чиновници разпространиха информация, че Северна Корея и Русия провеждат среща сред своите водачи. Според американските източници Путин евентуално ще се концентрира върху обезпечаването на повече доставки на севернокорейска артилерия и други муниции , с цел да попълни намаляващите запаси на своите военни сили, защото се стреми да отблъсне уверено украинската контраатака и да покаже, че е кадърен да води дълга война на безсилие. Това евентуално може да окаже по-голям напън върху Съединени американски щати и техните сътрудници да продължат договарянията , защото опасенията за нескончаем спор нарастват макар великодушните им доставки на съвременно оръжие за Украйна през последните 17 месеца.

Междувременно основният секретар на японския кабинет Хироказу Мацуно съобщи пред кореспонденти, че Токио ще следи с паника изхода от срещата сред Ким и Путин, в това число „ въздействието, което тя може да окаже върху съветската инвазия в Украйна “.

Съединените щати от своя страна упрекнаха намерено Северна Корея , че доставя Русия с оръжие , в това число че продава артилерийски снаряди на съветската наемническа формация „ Вагнер “. Както съветски, по този начин и севернокорейски високопоставени лица отхвърлиха тези изказвания. Въпреки това, спекулациите за военното съдействие на двете народи се ускориха след изненадващото посещаване на съветския министър на защитата Сергей Шойгу в Северна Корея през юли, когато Ким го предложения тържествено да участва на оръжейно ревю и масиран боен церемониал в столицата, където бяха демонстрирани междуконтинентални балистични ракети, предопределени да бъдат ориентирани към континенталната част на Съединени американски щати.

След тази аудиенция севернокорейският водач обиколи локалните оръжейни фабрики, в това число цех за произвеждане на артилерийски системи, където прикани служащите да ускорят създаването и огромното произвеждане на нови типове муниции. Експерти настояват, че визитите му в заводите евентуално са имали двойна цел – да насърчат модернизацията на севернокорейското оръжие и да проучат задълбочено успеваемостта на артилерийски и други материали, които биха могли да бъдат изнесени за Русия.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР