Днес се слага началото на нова ера за България и

...
Днес се слага началото на нова ера за България и
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен: Днес се слага началото на нова ера за България и Югоизточна Европа

Днес се поставя началото на нова епоха за България и Югоизточна Европа.

Това разяснява на церемонията по откриването на интерконектора с Гърция в НДК шефът на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен.

Според нея този план значи независимост. " Интерконекторът може да покрие цялото ползване на газ на България и това е страхотна вест в такива сложни моменти ", регистрира още ръководителят на Европейска комисия.

" Проектът за газов интерконектор сред България и Гърция седи на масата от над 10 години. Още 2009 година беше стартират и то в миг, в който България беше тежко наранена от решението на " Газпром " да приключи потока на газ през Украйна. Отне доста увереност, с цел да се реализира задачата ", разяснява Урсула фон дер Лаейен. Тя изрече признателност към екипа на интерконектора и на всички български и гръцки държавни управления, че са подкрепили това да стане.

Тя обърна внимание, че Европейски Съюз поддържа този план през цялото време и политически, и финансово с близо 250 млн. евро.

" България нормално получаваше 80 % от газа си от Русия. Това беше преди Русия да започне ужасяваща война против Украйна и енергийна война против Европа. Този газопровод трансформира обстановката и за България, и за енергийната сигурност в Европа ", добави фон дер Лайен.  

Тя регистрира, че на всички места хората усещат следствията от войната на Русия в Украйна, само че с помощта на планове като този Европа ще има задоволително газ за зимата.

Фон дер Лайен заприказва за вложения във възобновими източници. Според нея Европа може да се освободи от хватката на взаимозависимост от Русия и всичко е въпрос на политическа воля. 

" Това ме води към второто нещо, което желая да споделя през днешния ден. Ние още веднъж сме изправени на сериозен кръстопът. Енергийната рецесия е забележителна и сериозна и съм уверена, че можем да се оправим с нея ", сподели тя, представена от настоящо.ком.

По думите й енергийната рецесия изисква от Европа общ отговор, който да разреши да се понижат разноските за цените на силата за фамилиите, семействата и бизнесите.

" Без обща европейска увереност и решение рискуваме да бъдем разцепени и фрагментирани и от забележителна значимост е да имаме равно поле, равна опция в Европейски Съюз в единния пазар и от доста значимост да не се нарушава този обединен пазар. Задачата пред нас е доста ясна: ние ще вършим доста повече, с цел да успеем да ограничим тези скачащи стремглави цени на електрическата енергия и да го създадем дружно като европейски ", изясни ръководителят на Европейска комисия.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР