Днес се счита, че интелигентността помага на животните да живеят

...
Днес се счита, че интелигентността помага на животните да живеят
Коментари Харесай

Експеримент с лемури показва, че умните живеят по-дълго

Днес се смята, че интелигентността оказва помощ на животните да живеят по-дълго, като вземат верни решения по отношение на местообитанието, намирането на храна, грижата за дребните и други фактори. Учени от Германия желаеха да схванат сигурно какво тъкмо въздейства върху продължителността на живота на представителите на един и същи тип. Те избрали за обект на своето проучване дивите лемури. Дългосрочните наблюдения демонстрираха, че интелигентността и някои други характерности са ключът към дългия живот.

В Мадагаскар са извършени дълготрайни проучвания със 198 диви сиви миши лемури, написа EurekAlert. В продължение на няколко години учените са провеждали разнообразни когнитивни и личностни проби, измервали са физиологичните параметри на животните и са следили живота им в техния хабитат. Когнитивните оценки са извършени, с цел да се схванат тактиките на животните за решение на проблеми, до момента в който личностните проби са оценили любознанието и поведенческите им особености.

Експериментът дефинира два фактора, влияещи върху продължителността на живота – интелигентността и изследователското държание.

Лемурите с най-хубава когнитивна функционалност и естествено изследователско държание живеят най-дълго, само че и двата критерия сами по себе си дават на животните по-дълъг живот.

Учените изясняват, че и в двата случая животните са реализирали решения на главните си потребности посредством разнообразни тактики – посредством ясни „ логаритми за деяние “ или посредством изследване на нови благоприятни условия.

Сега откривателите имат намерение да схванат по какъв метод когнитивните качества се трансформират в характерни поведенчески тактики и по какъв начин това води до добива на храна и намирането на сътрудник за чифтосване.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР