Днес се сбъдна една мечта по отношение на спешната помощ

...
Днес се сбъдна една мечта по отношение на спешната помощ
Коментари Харесай

Министър Ангелов даде старта на строителството на новия филиал за спешната медицинска помощ в град Бяла

Днес се сбъдна една фантазия във връзка с незабавната помощ - даваме старта на строителството и реконструкцията в границите на огромния капиталов план за рационализация на незабавната здравна помощ. Заради пандемията имаше известно закъснение в реализацията на дейностите по плана, само че през днешния ден то е наваксано и започваме с построяването на нова постройка от 140 кв. м за филиала за незабавната здравна помощ в град Бяла ". Това съобщи министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов, който участва на „ първата копка " в Бяла. Той изясни, че план BG16RFOP001-4.001-0001-С01 „ Подкрепа за развиване на системата за незабавна здравна помощ ", финансиран по Оперативна стратегия „ Региони в напредък " 2014-2020 година, включва строителство, ремонт и реорганизация на 237 обекта от системата на незабавната здравна помощ, в т. ч. 27-те центъра за незабавна здравна помощ с техните 170 филиала, 6 изнесени екипа в общините, както и 34-те незабавни отделения в държавните лечебни заведения. В осъществяване на плана ще бъдат осъвременени и пространствата на центровете за незабавна помощ, филиалите към тях и незабавните приемни отделения. Това ще стане посредством закупуването на съоръжение и обзавеждане за всеки обект. Друг съставен елемент на плана е обезпечаването на 400 коли за спешна помощ за потребностите на незабавната помощ в страната, от които доставени към този момент са 280. „ Това, което се случва, е горделивост както за министерството, по този начин и за всички чиновници в системата на незабавната помощ, тъй като по този метод подсигуряваме еднакъв и своевременен достъп на българските жители до модерна медицина ", разяснява още проф. Ангелов.

На журналистически въпрос по отношение на нуждата от въвеждането на спомагателни противоепидемични ограничения здравният министър за следващ път акцентира, че на този стадий това не се постанова. Националният действен щаб следи на дневна база равнищата на заболяемостта в страната, както и всички индикатори, свързани с разпространяването на коронавирусната зараза у нас. В четвъртък тази седмица министерството ще разполага с данните за заболяемостта за последните 14 дни, а въвеждането на нови ограничения е обвързано с прекосяването на прага от над 200 болни на 100 хиляди души население за последните две седмици.

Пред медиите проф. Ангелов разяснява и слагането на ваксини против COVID-19 от общопрактикуващите лекари: „ Комуникацията ни с общопрактикуващите лекари е извънредно добра. От средата на януари районните здравни инспекции са в контакт с тях, като сме помолили в границите на месец и половина всеки доктор да изготви описи с искащите да бъдат ваксинирани ". Проф. Ангелов съобщи още: „ Неприятно ми става, когато слушам в медиите, в това число и тази заран, че персоналните лекари не са знаели..., че не са били известени... Нека когато някой декларира позиция, да прецизира, че става дума за лично мнение, а не за позиция на гилдията. Впечатленията ми за персоналните лекари в България са, че те са извънредно доброжелателни и колаборативни ".

По отношение на имунизационния развой в четвърта фаза от Националния проект - откакто общопрактикуващите лекари изготвят съответните описи на лицата на и над 65 години и на тези с хронични болести, нужните количества ваксини ще бъдат обезпечени за имунизация в кабинетите на общопрактикуващите лекари, а в труднодостъпните обитаеми места разполагаем ще бъдат и мобилни екипи.

На въпрос за ваксинирането на членовете на ЦИК и на районните и секционните изборни комисии здравният министър отговори: „ Няма нищо мъчно, когато хората са решени да го създадат. И противоположното, в случай че има отвращение, стартира търсенето на извинения ". Ваксини за всички искащи, които вземат участие в изборния развой, са обезпечени, беше безапелационен Ангелов. Министерството на здравеопазването е изпратило писмо до ЦИК, с което се изисква лист с имена и координати на хората, които ще бъдат ваксинирани. Целта е да бъде основана такава организация, която да подсигурява безвредно осъществяване на парламентарните избори.

Проф. Ангелов разяснява и антигенните проби, за чието потребление в просветителната система сега тече изследване измежду родителите. По думите му те са изцяло безвредни, могат да се употребяват за скрининг, а задачата на здравното и просветителното министерства е да се обезпечи оптимално дълго присъствено образование на децата, с цел да бъдат реализирани високи просветителни резултати.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР