Днес се проведе Годишното събрание на Окръжен съд – Варна,

...
Днес се проведе Годишното събрание на Окръжен съд – Варна,
Коментари Харесай

Отчет за 2017 година на Окръжен съд - Варна

Днес се организира Годишното заседание на Окръжен съд – Варна, на което бяха показани акцентите от годишния отчет на правосъдната институция за миналата 2017 година Събирането беше почетено от Лозан Панов, ръководител на Върховен касационен съд, Атанаска Дишева и Красимир Шекерджиев от Висшия правосъден съвет.

Традиционно участваха и административният началник на Апелативен съд – Варна Ванухи Аракелян и заместител – ръководителите на правосъдната институция, ръководителят на Окръжна прокуратура Владимир Чавдаров, както и административният началник на Районен съд Варна Ерна Якова.

Според събраните статистически данни се регистрира нарастване на постъпилите и прегледани каузи през 2017г. по отношение на 2016г. и  по-нисък брой по отношение на 2015г. Независимо от това се резервира наклонността за спокойна и ритмична работа на съдиите. По отношение на свършените каузи наклонността е за понижаване % на свършените каузи. Спрямо 2016г. спадът е с пет %, а по отношение на 2015г. -  седем.

По отношение на срочността на правораздавателната активност – делата завършили в 3-месечен период през 2017г. са 81%.

Процентът на решените в едномесечен период каузи се резервира постоянен за тригодишния интервал, като през предходната година е 98%. Високият процент  е индикатор за бързината на правосъдие във ОС-Варна, като позитивното е, че не се повлиява от кадровата динамичност.

По отношение на качеството на правосъдните актове през оценения период  процентното съотношение  на доказаните решения по отношение на върнатите от обжалване се е запазило, както се е запазило и процентното съответствие на анулираните по отношение на върнатите от обжалване правосъдни актове. Запазено е и процентното съответствие на изменените по отношение на върнатите от обжалване актове.

На годишното заседание на Окръжен съд – Варна административният началник Марин Маринов регистрира всички действия и планове, по които институцията е работила през миналата година – начинания целящи да покачат правната просвета и информираността на младите хода.

Гостите от Висшият правосъден съвет поздравиха сътрудниците си от Окръжен съд – Варна за положителните резултати и им пожелаха и в бъдеще да продължат да бъдат съд за образец. Всички те показаха поддръжка на юридическата общественост в града в напъните им за намиране на решение за нова правосъдна палата в града, проблем, който стои от десетилетия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР