Днес се отбелязва 130-ата годишнина от създаването на Военномедицинска академия

...
Днес се отбелязва 130-ата годишнина от създаването на Военномедицинска академия
Коментари Харесай

НА ЖИВО: ВМА отбелязва 130 години от създаването си

Днес се отбелязва 130-ата годишнина от основаването на Военномедицинска академия /ВМА/, съобщи кореспондент на.

Заради пандемичната конюнктура, честването на празника е алегорично с полагане на венци и цветя пред паметника на починалите медицински чинове, ситуиран в градинката пред ВМА.

ВМА би трябвало да бъде софтуерна болница. В тази посока ще се развива в идващите години, сподели в приветственото си слово шефът на ВМА генерал-майор професор доктор Венцислав Мутафчийски.

ВМА е плод на дългогодишни обичаи в грижите за пациента, научните разработки и образованието на медицински личен състав. Основите ѝ са положени на 01.12.1891 година, когато е основана Софийска обща гарнизонна болница, с шеф доктор Георги Золотович.

Днес ВМА съставлява мощен лечебно-диагностичен и учебно-научен комплекс, сплотяващ 5 многопрофилни лечебни заведения и 2 санаториума, затвърждавайки се в синоним на устрема към перфекционизъм – тук работят блестящи лекари и учени, които предават своя опит и познания, дават опция за академично израстване на младите фрагменти.

Извоюваният с годините престиж, модерното съоръжение и материална база, и експертите на международно равнище трансформират болничното заведение в неизменим привлекателен център за пациенти от цялата страна.

ВМА е интегрирана в областта на националното опазване на здравето, оказва незабавна и неотложна здравна помощ на цивилното население, взе участие в очистване последствията от военни спорове, естествени бедствия, промишлени повреди и терористични офанзиви. Именно екипите на ВМА застанаха на първа линия в борбата с COVID-19, за което са отличени от разнообразни институции.

Традиционно, с награди за безупречно показване се завръщат на родна земя и военномедицинските ни екипи, които извършват задачи зад граница. И служат за образец на петте випуска или общо 96 млади девойки и момчета, които се образоват по специалността "Военен доктор ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР