Днес се навършват 75 години от спасяването на българските евреи.

...
Днес се навършват 75 години от спасяването на българските евреи.
Коментари Харесай

Непозната история: Наш дипломат с принос за спасяването на българските евреи

Днес се навършват 75 години от спасяването на българските евреи. В централната софийска синагога се организира формалната гала.

Премиерът Бойко Борисов влезе в постройката с обичайна еврейска шапка в символ на почитание. Във всяко слово, произнесено от евреин довечера, се чу хубавата българска дума „ Благодаря”.

--> Събират се последните доказателства, с цел да бъде разгласен за праведник на света 21- вия българин.

Ето и неговата история:

Поне седмица Боян Атанасов укрива в салоните на българската задача в Париж евреи и интербригадисти. Днес внукът му си спомня описа на своя дядо. „ Забравих, че съм посланик, че имам кариера, за мен беше най-важното нещо да спася тези хора”, споделя внукът Боян Атанасов.

Атанасов печели време и си служи с детска ловкост, с цел да им обезпечи визи и места във трен за България.

„ Лично той ми е казвал по какъв начин се е опитвал да смеси еврейските имена с български, тъй че да не изскачат фрапиращо на пръв поглед”, добавя внукът.

Когато проектът му е оголен, дипломатът се базира на главните човешки права. „ Те са български жители, жители на българската корона и по българските закони няма разграничаване”, показва внукът Боян Атанасов.

Немските управляващи желаят дипломатът да подпише парична гаранция и да уведомят София. Атанасов обаче работи стремително: „ Дай листата назад, подписвам на място”.

Боян Атанасов надвишава пълномощията и рискува живота си, само че качва стотината посетители в три третокласни вагона за България. Така известни интелектуалци, служащи, занаятчии, предприемачи във френско-български предприятия и интернационалните банки съумяват да избегнат ориста на милиони евреи, умъртвени в лагерите на гибелта.

Историята на еврейската общественост в България е събрана в книга. В изданието участва и датата 10 март 1943 година, когато евреите научават, че заповедта за депортацията им е анулирана. Така тяхната история, за разлика от историята на доста други евреи в Европа, се развива щастливо.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР