Днес се навършват 71 години от рождението на любимата ни

...
Днес се навършват 71 години от рождението на любимата ни
Коментари Харесай

Паша Христова - съдбата на edna жена, една неосъществена любов и вечен талант

Днес се навършват 71 години от рождението на обичаната ни Паша Христова.

А каква орис е имала певицата... почтена за разказ.
Може да сте чували единствено от тук - от там за Паша Христова, само че сигурно сте затваряли очи, до момента в който слушате "Една българска роза " или "Повей, ветре " и сте се понасяли в друго време, на друго място.

А "Една българска роза " беше оповестена за ария на столетието през 2000 година.

За шестте си години като професионална певица момичето от Княжево съумява да завоюва „ Златният Орфей “, да запише над 40 песни за националното радио и за плочи в „ Балкантон “, които още звучат, и да остави белег в душите освен със завладяващия си гений, а и със загатна за сърцераздирателната си орис. Паша е изпепелена в самолетна злополука на 25 години.

Загива, стиснала за ръката огромната си обич - пианиста Николай Арабаджиев-Фучо, началник на оркестър „ София “. Двамата са седнали на втория ред след пилотската кабина. В пожара умират пасажерите в предната половина на машината.

Фаталната дата е 21 декември 1971 година Часът е 23,40. На борда на самолета Ил-18 царува раздвижване. Българска културна делегация в състав оркестър „ София “, национални реализатори, фолклорен танцов състав при читалище „ Аура “ се готви да излети за Алжир. Паша Христова и Николай Арабаджиев са щастливи, че могат да бъдат дружно, без да ги гложди непрекъснато виновността за неразрешената им обич. И двамата имат фамилии и деца. Но възприятията са по-силни от дълга и съвестта.


„ Това, че се събра с Фучо - Николай Арабаджиев, беше най-хубавото, което можеше да се случи на Паша. Може да звучи незаслужено във връзка с предходното ѝ семейство, само че по този начин беше. Той също беше необикновен музикант. А и мисля, че у него тя откри своята половинка. Точно в оня миг те се откриха и си отидоха дружно “, споделя в изявление певицата Мими Иванова, също солистка на оркестъра.

По времето, когато се случва злополуката, почтената до болежка Парашкева Христова Стефанова (както е кръщелното име на певицата) се е изнесла на квартира на ул. „ Янтра “ №3, тъй като моралът не ѝ разрешава да лъже брачна половинка си Васил, от който има двегодишен наследник Милен. Тя се раздира освен от скрупули за зарязаната си половинка, ами и от съвестта, че скапва още едно семейство - това на Фучо.

„ Беше влюбена, само че и това беше тъга, тъй като индивидът до нея също не беше самичък. И тази тъга я накара да се затвори още повече в себе си. Спираше, разменяше по две-три думи единствено и се разминаваше с хората, като че ли се опасяваше да не я заговорят. По едно време в радиото даже се питахме дали не е болна. Борето Гуджунов ми е казвал - с него сме випускници от ВИТИЗ, той пръв ми заяви за злополуката, че тя е била толкоз притихнала, като че ли е желала да си отиде безшумно и добродушно с огромната си обич “, споделя актрисата Латинка Петрова в книгата на Иван Георгиев „ Една българска роза - 40 години след злополуката “.

Във съдбовната нощ самолетът, в който са Паша и Николай, не съумява да се издигне, лявото му крило заорава, машината излиза от пистата и избухва в пламъци. От общо 73-ма души на борда умират 30, в това число и шестчленният екипаж с пълководец Борис Луканов. Вината не е у водача, той е толкоз добър, че неведнъж вози Тодор Живков. Част от пасажерите в задната част на Ил-18 съумяват да се спасят - с пострадвания и изгаряния, скачайки от огнения пъкъл.

Паша Христова като че ли предчувства и преди пътуването споделя, че не й се потегля в навечерието на Коледа. Предпочитала да бъде с двегодишния си наследник край елхата.

Една от градските митове споделя, че Паша не посмяла да скочи от самолета, тъй като носела в утробата си детето на Николай и не желала да навреди на бебето. Че Христова е била бременна, твърди и близката ѝ другарка Марта Баръмова, базирайки се на майката на певицата. Историята за скока от самолета е поетична, само че недостоверна. Просто седналите по-напред в самолета не са имали време да се избавят с бяг. Огненото кълбо ги гълтам. Телата им са толкоз обгорели, че едвам ги разпознават по бижутата.

Оцелялата танцьорка от фолклорния състав на читалище „ Аура “ Елена Донкова споделя, че Паша, като че предчувствайки нещастието, пристигнала на летището в черно манто и черна рокля „ Тогава беше ужасно елегантна. Сякаш знаеше, че отива някъде. "

Режисьорът Олег Ковачев, който в продължение на три години снима филм за Паша Христова, твърди, че обичаната ѝ ария била „ Янтра “, а не „ Една българска роза “, която е „ поръчкова мелодия “.

Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР