Днес се навършват 65 години от коронацията на кралица Елизабет

...
Днес се навършват 65 години от коронацията на кралица Елизабет
Коментари Харесай

Джаки Кенеди отразявала коронацията на Елизабет II

Днес се навършват 65 години от коронацията на кралица Елизабет Втора, оповестява профилираният уебсайт „ Роял сентър “. По мотив годишнината изданието напомня любопитни обстоятелства за коронацията на кралицата.

ОТ АРХИВИТЕ: ВИЖТЕ ЕЛИЗАБЕТ КАТО МЛАДА В ГАЛЕРИЯТА НИ

Сред тях е и този, че някогашната първа дама на Съединени американски щати Джаки Кенеди отразява събитието. Тогава тя към момента не омъжена за Джон Кенеди и работи за „ Вашингтон таймс-Хералд “. Коронацията е била отразявана от над 2000 публицисти и 500 фотографи от 92 страни.

Датата на церемонията – 2 юни 1953 година - състояла се в Уесминстърското абатство, е била определена особено след съвещания с метеоролози ,

които планували, че на 2 юни е статистически минимум евентуално да вали. Прогнозите не се сбъднали.

65 години от възкачването на кралица Елизабет Втора на престола

Из спомените на един гвардеец: Щях да гръмна кралицата

Закони, които кралица Елизабет II може да не съблюдава

За първи път в историята церемонията по коронацията се е излъчвала по малкия екран и доста си купили тв приемник точно заради тази причина, с цел да гледат церемонията. Сър Уинстън Чърчил и доста други политически фигури били срещу излъчването по малкия екран, само че Елизабет Втора била тази, която решила, че церемонията би трябвало да се предава. Смята се, че 27 млн. души във Англия са гледали церемонията по малкия екран, а 11 млн. са слушали живото предаване по радиото.

Джаки Кенеди се среща с кралица Елизабет Втора публично 8 години по-късно, когато към този момент е първа дама на Съединени американски щати:



Принц Филип, брачният партньор на Елизабет Втора, не е бил коронован дружно с нея, защото не е крал консорт. Той обаче е първият, отдал респект на коронясаната кралица, след Кентърбърийския свещеник, който е управлявал церемонията.

Роклята, която Елизабет Втора носела за коронацията, е дело на дизайнера Норман Хартнел

и е защитавана в загадка до деня на събитието. Стаята, в която е била съхранявана роклята, е била охранявана от полиция, а стаята се намирала в Кралското шивашко учебно заведение. Роклята е била замислена по този начин, че да е проекция на облика на вярата за Англия след сложни времена.



В нея били включени флоралните емблеми на страните от Обединеното кралство и на страните от Общността на нациите, включително британска роза, шотландски магарешки трън, уелски праз, ирландска детелина, канадското кленово листо, австралийска акация, новозеландска папрат, индийски и цейлонски лотоси и други След коронацията кралицата облича роклята, носена тогава, единствено шест пъти – за два приема и четири откривания на сесиите на парламенти в Нова Зеландия, Канада, Цейлон и Австралия все през 50-те години.



Принц Чарлз е бил първият престолонаследник, който участвал на коронацията на майка си в историята на английската монархия .

Принцеса Ана по това време била прекомерно дребна и си останала в Бъкингамския замък. По мотив коронацията били проведени улични тържества освен в Обединеното кралство, само че и в Съединени американски щати.

Коронацията се състояла година след възкачването на престола на кралицата. Причините били две. Първо било належащо време за планирането на церемонията и второ било несвоевременно тя да се организира толкоз скоро след кончината на предшественика на Елизабет Втора.

Кралицата избрала да бъде коронясана с Короната на Свети Едуард .

Тя била употребена и за коронацията на татко ѝ 16 години по-рано. Тя е от 22-каратово злато и е декорирана с 444 скъпоценни и полускъпоценни камъни. Короната се употребява единствено за гала по коронацията. За други прояви се употребява по-леката Имперска държавна корона. Церемонията по коронясването е траяла 3 часа.



За последните минимум 900 години церемониите по коронясване са се провеждали в Уестминстърското абатство, а преди този момент в манастири в Оксфорд, Кентърбъри и Бат. Кралица Елизабет Втора е шестата кралица, коронясана в абатството. Първата е била кралица Мери Първа на 1 октомври 1553 година

Кралица Елизабет Втора се възкачва на престола на 6 февруари 1952 година след гибелта на татко си Крал Джордж Шести. Бабата на кралицата – Кралица Мери, по това време на 81 години, е първата кралица, която вижда внуче да се възкачва на престола. Тя обаче умира преди церемонията по коронацията. За церемонията кралицата и брачният партньор ѝ принц Филип пътуват от Бъкингамския замък до Уестминстърското абатство в по този начин наречената Държавна златна колесница, теглена от осем кастрирани коня. Същата колесница кралицата употребява единствено два пъти по-късно – на „ сребърната “ и „ златната “ годишнина от възкачването на престола.



На коронацията участват доста непознати крале, измежду които и

Салоте, кралицата на Тонга .

Тя печели благосклонностите на хората, когато остава индиферентна в открита карета под дъжда. Над 8200 посетители са участвали на церемонията по коронацията. Букетът, носен от кралица Елизабет Втора за коронацията, е бил целият бял, включващ орхидеи, лилии, карамфили, жасмини.

На път за коронацията кралицата носи короната на Джордж Четвърти. Тя е направена за коронацията през 1820 година на Джордж Четвърти и включва национални знаци, като рози, детелини. В нея има и 1333 диаманта и 169 перли. Тронът, на който кралицата е била коронясана, е тронът на Сейнт Едуард, изработен през 1300 година за Едуард Първи и употребен за всяка коронация от този момент.

След короната най-съществен предмет участвал на церемонията е златното кълбо с кръст от горната страна от 1661 година На кръста има диаманти, рубини, сапфири, перли и изумруди, както и огромен аметист на върха.

На коронацията кралицата носи и халка, известна като Брачната халка на Англия .

Тя се носи на четвъртия пръст на дясната ръка. Направена е за коронацията на Уилям Четвърти през 1831 година и съставлява сапфир с кръст върху него с рубини и диаманти. Кралица Виктория не е носила халката, тъй като й е била прекомерно огромна.



Процесията след коронацията от абатството до Бъкингамския замък минава по трасе дълго 7,2 километра, около което има хиляди хора. Процесията продължава два часа. В процесията и около пътя на процесията на връщане от коронацията вземат участие 29 200 военнослужещи и служители на реда. На връщане от церемонията кралицата към този момент носи Имперската държавна корона, в която са инкорпорирани четири перли, за които се счита, че са били обеци на кралица Елизабет Първа.

В деня на коронацията кралицата се появява четири пъти на балкона на Бъкингамския замък, с цел да приветства множеството. На 2 юни същата година излиза наяве, че Едмънд Хилари и Тенсинг Норгей изкачват Еверест. Кралицата има концепцията да връчи на четиринадесетчленната им експедиция особено издание на медалите от коронацията.

Първото задгранично пътешестване на Елизабет Втора след коронацията е в Бермуда, Ямайка, Панама, Фиджи, Тонга и Нова Зеландия и стартира през ноември 1953 година Тя се прибира от него през 1954 година след визити и в Австралия, Цейлон, Аден и Уганда.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР