Днес се навършват 6 години от убийството на известния руски

...
Днес се навършват 6 години от убийството на известния руски
Коментари Харесай

6 години от убийството на руския опозиционер Борис Немцов

Днес се навършват 6 години от убийството на известния съветски опозиционен политик Борис Немцов. Тази година обичайното шествие в Москва в памет на Немцов няма да се състои поради обвързваните с ковид ограничавания. Годишнината ще бъде маркирана с полагане на цветя на лобното място на Немцов.

Московските управляващи се договориха импровизирано с уредниците участниците да не скандират политически лозунги, да не носят плакати и да съблюдават обществена отдалеченост.

Борис Немцов е една от ярките фигури на политическия преход в Русия след разпадането на Съветския съюз. Той беше народен представител, вицепремиер и първи губернатор на Нижни Новгород. Името му се спрягаше за възможен правоприемник на първия съветски президент Борис Елцин. Немцов беше и несклоняем критик на сегашния президент Владимир Путин.

На 27 февруари 2015г. той беше убит в тил на метри от Кремъл. Като директен причинител на убийството на 20 години затвор беше наказан чеченецът Заур Дадаев. Четиримата му съучастници, също чеченци, получиха присъди от 11 до 19 години. Като уредник на закононарушението към момента се търси Руслан Мухудинов - водач на някогашният пълководец на батальона " Север " на вътрешните войски.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР