Днес се навършват 43 години от убийството на Джон Ленън.

...
Днес се навършват 43 години от убийството на Джон Ленън.
Коментари Харесай

Навършват се 43 години от убийството на Джон Ленън

Днес се навършват 43 години от убийството на Джон Ленън. За поредна година, фенове на „ Бийтълс ” от целия свят уважиха паметта на именития музикант.
 John Lennon Джон Ленън по време на конференция в хотел " Американа " в Ню Йорк. Снимка: AP
Джон Уинстън Ленън, роден на 9 октомври 1940 година в Ливърпул, Англия. Британски музикант, артист, създател на песни и един от най-известните радетели за мир. Ленън е един от създателите и водещите членове на именитата група " The Beatles ".
 Abbey Road Обложката на албума Abbey Road на именитата група " The Beatles ". Снимка: The Beatles
Той е една от най-влиятелните персони в историята на рок музиката и е знак на 60-те години на предишния век.

Ленън образува " The Beatles " дружно с Пол Макартни, Джордж Харисън и Ринго Стар през 1957 година, а групата бързо придобива голяма известност по целия свят. Техните шлагери, като " Hey Jude ", " Let It Be ", " A Hard Day`s Night " и доста други, стават емблематични за епохата и образуваха новата вълна в музиката.

След разпадането на " The Beatles " през 1970 година, Ленън стартира сполучлива солова кариера. Той издава албуми като " John Lennon/Plastic Ono Band " и " Imagine ", които се трансформират в класики и се ценят извънредно високо и в днешно време.
" Imagine " – става химн на международния мир, а посланието й звучи извънредно въздействащо и през днешния ден.

Джон Ленън не бе единствено музикант, само че и деен бранител на мира и обществените промени. Заедно със брачната половинка си Йоко Оно, той организира мирни митинги и акции за разоръжаване, като употребява своя глас и известност, с цел да подчертае значимостта на хуманизма и мира в света.
 Amsterdam Scaled Музикантът Джон Ленън и брачната половинка му Йоко Оно провеждат митинг за мир в стая 902, президентския апартамент на хотел " Хилтън " в Амстердам. Снимка: AP
Животът на Джон Ленън е прекършен на днешната дата преди 43 години. (8 декември 1980 г.), когато е погубен във входа на жилището си в Ню Йорк. Неговата гибел провокира голям отзив по света, а милиони по света са в потрес и тъга.

Въпреки трагичния край, богатото завещание на Джон Ленън продължава да въодушевява хора и да живее посредством неговата музика, посланията му за мир и стремежите му за един по-добър свят.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР