Днес се навършват 40 години от смъртта на пилота от

...
Днес се навършват 40 години от смъртта на пилота от
Коментари Харесай

40 години от смъртта на Супершведа на Формула 1

 Да ненавиждаме или обичаме Макс Верстапен
Днес се навършват 40 години от гибелта на водача от Формула 1 Рони Петерсон. Макар в никакъв случай в кариерата си да е ставал първенец, шведът е считан за най-хубавото, което скандинавската страна е предложила в автомобилния спорт.

До ден сегашен Супершведа е считан за един от най-силните водачи, които не са печелили международната купа паралелно до състезатели като Лоренцо Бандини, Жил Вилньов и сър Стърлинг Мос.

Роден в Йоребо на 14 февруари 1944 година, Бенгт Рони Петерсон още от дребен стартира да се състезава в картинг съревнования. С течение на годините шведът бързо си пробива път измежду най-хубавите картинг състезатели в Европа въобще. След триумфите си там разумната стъпка са едноместните болиди.



Благодарение на татко си, който работи като пекар и Свен Андерсон, Рони влиза в шведската Формула 3 със независим бодид – Свебе който е изменен 1-литров Брабам. Още първоначално той демонстрира скорост и умения, които карат италианския конструктор Текно да го привлекат за сезон 1968. Партньорството е сполучливо и Рони взима на два пъти купата в Швеция. През 1969 година печели и поддържащата Ф1 конкуренция в Монако.

Рони влиза във Формула 1 през 1970 година и още на идната приключва втори с неособено конкурентния болид на Марч. През същата година е първенец и в европейската Формула 2. През 1973 година минава в Лотус и след 4 победи е 3-и в общото класиране, единствено на 3 точки за съотборника си Фитипалди.

Петерсон взема решение да премине в Марч за 1976 и по-късно в Тирел за 1977 година, където кара 6-колесния болид на отбора. Там няма особени триумфи и се връща в екипа на Колин Чапман.



През 1978 година на Монца за Гран при на Италия обаче е забъркан в всеобща злополука на старта и има тежки травми на краката. По-късно през нощта умира, откакто получава асимптоматична мастна емболия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР