Днес се навършват 365 дни, откакто Индия пое председателството на

...
Днес се навършват 365 дни, откакто Индия пое председателството на
Коментари Харесай

Към по-светло утре: индийското председателство на Г-20 и зората на нов мултилатерализъм

Днес се навършват 365 дни, откогато Индия пое председателството на Г-20. Това е миг за размисъл, наново ангажиране и подмладяване на духа на ‘Vasudhaiva Kutumbakam („ Васудхайва Кутумбакам), „ Една земя, едно семейство, едно бъдеще “.

Когато поехме тази отговорност предходната година, световният пейзаж се сблъска с многостранни провокации: възобновяване от пандемията Covid-19, надвиснали климатични закани, финансова неустойчивост и усложнения с погасяването на задълженията в разрастващите се народи, всичко това на фона на намаляващ мултилатерализъм. Насред спорове и конкуренция, съдействието за развиване пострада, което попречва напредъка.

Поемайки председателството на Г-20, Индия се опита да предложи на света опция на статуквото, прекосяване от прогрес, насочен към Брутният вътрешен продукт, към насочен към индивида. Индия имаше за цел да подсети на света какво ни сплотява, а не какво ни разделя. И най-после, световният диалог трябваше да се развие - ползите на малко на брой трябваше да правят отстъпка място на стремежите на мнозина. Това изисква фундаментална промяна на мултилатерализма, какъвто го познавахме.

Приобщаващ, упорит, насочен към деяние и съдбоносен – тези четири думи дефинираха нашия метод по време на президентството на Г-20, а Декларацията на водачите от Ню Делхи (NDLD, New Delhi Leaders’ Declaration), единомислещо призната от всички членове на Г-20, е удостоверение за нашия ангажимент да изпълняваме тези правила.

Приобщаването беше в основата на нашето председателство. Включването на Африканския съюз (AU) като непрекъснат член на Г-20 интегрира 55 африкански народи във форума, разширявайки го, с цел да обхване 80% от международното население. Тази самодейна позиция насърчи по-всеобхватен разговор по отношение на световните провокации и благоприятни условия.

Първата по рода си среща на върха „ Гласът на световния юг “, свикана от Индия в две издания, възвести нова зора на мултилатерализма. Индия интегрира опасенията на Глобалния юг в интернационалния дискурс и сложи началото на епоха, в която разрастващите се страни заемат полагащото им се място в оформянето на световния разказ.

Приобщаването също се вля във вътрешния метод на Индия към Г-20, трансформирайки го в президентство на народа, което подхожда на тази най-голяма народна власт в света. Чрез събитията „ Jan Bhagidari “ (участие на хората) G20 доближи до 1,4 милиарда жители, включвайки всички щати и съюзни територии (UTs) като сътрудници. Що се отнася до значителните детайли, Индия подсигурява, че интернационалното внимание е ориентирано към по-широки цели за развиване, в сходство с мандата на Г-20.

В сериозната междинна точка на Програмата до 2030 година Индия показа Плана за деяние на Г-20 2023 година за ускорение на напредъка по Целите за стабилно развиване (SDGs Sustainable Development Goals), възприемайки междусекторен, насочен към деяние метод към взаимосвързани въпроси, в това число опазване на здравето, обучение, тъждество сред половете и екологична резистентност.

Ключова област, движеща този прогрес, е стабилната Дигитална социална инфраструктура (DPI Digital Public Infrastructure). Тук Индия беше решителна в своите рекомендации, откакто към този момент е била очевидец на революционното влияние на цифрови нововъведения като Aadhaar, UPI и Digilocker от първа ръка. Чрез G20 сполучливо завършихме хранилището на цифровата обществена инфраструктура, забележителна стъпка в световното софтуерно съдействие. Това вместилище, включващо над 50 Дигитални публични инфраструктури от 16 страни, ще помогне на Глобалния юг да построи, одобри и мащабира DPI, с цел да отключи силата на приобщаващия напредък.

За нашата Една Земя въведохме амбициозни и приобщаващи цели за основаване на незабавна, трайна и обективна смяна. Декларацията, в частта си „ Пактът за зелено развиване “, се занимава с провокациите на избора сред битката с глада и опазването на планетата, като обрисува цялостна карта, в която заетостта и екосистемите се допълват, потреблението е съобразено с климата и производството е щадящо планетата. В допълнение, Декларацията на Г-20 приканва за амбициозно утрояване на световния потенциал за възобновима сила до 2030 година В комбиниране със основаването на Глобалния алианс за биогорива и съгласуваното изпитание за Зелен водород, упоритостите на Г-20 да изградят по-чист и по-зелен свят са неоспорими. Това постоянно е бил етосът на Индия и посредством Начин на живот за стабилно развиване (LiFE) светът може да се възползва от нашите вековни устойчиви обичаи.

Освен това Декларацията акцентира нашия ангажимент към климатичната правдивост и тъждество, призовавайки за забележителна финансова и софтуерна поддръжка от Глобалния Север. За първи път имаше самопризнание за нужния квантов скок в размера на финансирането на развиването, преминавайки от милиарди към трилиони долари. Г-20 призна, че разрастващите се страни се нуждаят от 5,9 трилиона $, с цел да изпълнят своите Национално избрани приноси (NDC; National Determined Contributions) до 2030 година

Предвид нужните големи запаси, Г-20 акцентира смисъла на по-добрите, по-големи и по-ефективни многостранни банки за развиване. Едновременно с това Индия поема водеща роля в промените на Организация на обединените нации, изключително в преструктурирането на съществени органи като Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, което ще обезпечи по-справедлив световен ред.

Равенството сред половете зае централно място в Декларацията, което приключи с образуването на специфична „ Работна група за овластяването на дамите през идната година “. Индийският законопроект за Резервацията на дамите от 2023 година, който резервира една трета от местата в Народното събрание на Индия и в държавното законодателно заседание за дами, въплъщава нашия ангажимент за водено от дамите развиване.

Декларацията от Ню Делхи въплъщава освежен дух на съдействие по тези основни цели, като се концентрира върху съгласуваността на политиката, надеждната търговия и амбициозните дейности в региона на климата. Въпрос на горделивост е, че по време на нашето председателство Г-20 реализира 87 резултата и 118 признати документа, доста нарастване спрямо предишното.

По време на нашето председателство на Г-20 Индия управлява разискванията по геополитически въпроси и тяхното влияние върху икономическия напредък и развиване. Тероризмът и безсмисленото ликвидиране на цивилни са неприемливи и ние би трябвало да се оправим с тях с политика на нулева приемливост. Трябва да въплътим хуманитаризма пред враждебността и да повторим, че това не е епоха на война.

Радвам се, че по време на нашето председателство Индия реализира изключителното: тя съживи мултилатерализма, усили гласа на Глобалния Юг, отбрани развиването и се бори за овластяването на дамите на всички места.

Когато предаваме председателството на Г-20 на Бразилия, ние го вършим с убеждението, че нашите групови стъпки за хората, планетата, мира и просперитета ще имат отзив за години напред.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР