Днес се навършват 35 години от едно историческо за България

...
Днес се навършват 35 години от едно историческо за България
Коментари Харесай

35 години гордост: България си припомня за великия световен рекорд от 209 см на Стефка Костадинова

Днес се навършват 35 години от едно историческо за България и световния спорт събитие – слагането на непокътнатия и до през днешния ден международен връх от 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина. На 30 август 1987 година на олимпийския стадион в Рим Стефка Костадинова преодолява 209 сантиметра и прибавя 1 см към личното си върхово достижение.

На планетарния шампионат българката прави девет сполучливи скока. Тя стартира от 185 см и по-късно без проблеми скача още 189 см, 193 см, 196 см, 199 см и 202 см. Българката преодолява 204 см от третия опит, а по-късно от втория се оправя и с 206 см. След като излиза наяве, че печели конкуренцията с Тамара Бикова за златото, Костадинова се отхвърля от 208 см и се насочва към 209 см. От втория опит тя съумява и слага новия международния връх.

Тридесет и пет години по-късно нейното велико достижение остава недостижимо. Най-близо до върха беше хърватката Бланка Влашич, която през 2009 година преодоля 208 см.

Представянето на българката в италианската столица е единствено част от удивителната ѝ кариера. Тя е приета за безспорен хегемон в дисциплината за всички времена и за една от най-великите в международната спортна история. Костадинова е олимпийска шампионка от Атина `96, сребърна медалистка от Сеул `88, както и четирикратна европейска и петкратна международна шампионка на закрито. В кариерата си има и по още една международна и европейска купа навън. В богатата визитка на Стефка Костадинова участват още голям брой оценки. Тя е включена и в Топ 10 на спортистите на ХХ век, съгласно Международната федерация по лека атлетика.

Още спортни вести вижте във видеото:

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР