Днес се навършват 35 години от едно историческо за България

...
Днес се навършват 35 години от едно историческо за България
Коментари Харесай

209 см: Световният връх на Стефка Костадинова е недостижим вече 35 години

Днес се навършват 35 години от едно историческо за България и за световния спорт събитие – слагането на непокътнатия и до през днешния ден международен връх 209 см на Стефка Костадинова в скока на височина. На 30 август 1987 година, по време на II Световно състезание феновете по трибуните на Олимпийския стадион в Рим и милиарди пред тв екраните стават очевидци на феноменално достижение, което и до през днешния ден е недостижимо за никой различен на планетата, предава Българска телеграфна агенция.

Тези 209 см в италианската столица са част от удивителната кариера на българката ,

приета за безспорен хегемон в дисциплината за всички времена и за една от най-великите в международната спортна история.

Тогава, едвам 22-годишна, Стефка бързо си е осигурила неоспоримо предимство в скока на височина и побеждава на всички места .

Голямото шоу обаче следва. Всичко е подбрано като в приказките: мястото – Вечния град, времето – навръх Световното състезание, пред камерите и погледите на милиарди фенове по целия свят. Всичко за магията е готово…

Сякаш, с цел да се ускори резултатът от идното неповторимо достижение, атракцията на Стефка се предхожда един турболентен международен връх

в бягането на 100 м. Канадецът Бен Джонсън взривява трибуните, само че публиката занапред следва до види след минути нещо също толкоз гениално, само че доста по-трайно. Нещо, което ще остане да свети десетилетия наред. Световният връх на Стефка Костадинова от 209 см…
 Стефка Костадинова
Стефка стига до върха в Рим с 9 сполучливи скока

След като преодолява без проблеми квалификациите със 191 см, във финала Стефка прави общо 13 опита, от тях 9 са сполучливи:

185 – от 1 опит

189 – от 1 опит

193 – от 1 опит

196 – от 1 опит

199 – от 1 опит

202 – от 1 опит (тук отпада Сузане Байер и остава с бронз със 199 см)

204 – от 3 опит

206 – от 2 опит

208 – пропуща (тук се предава и Тамара Бикова, като остава със сребро с 204 см)

209 – от 2 опит, който и до през днешния ден е международен връх на скок височина за дами

Ето какво споделя Стефка Костадинова във връзка годишнината от върха :

„ Тези 209 см станаха през годините нещо като мой непокътнат знак, нещо като емблема, която стои като доказателство за човешките благоприятни условия. Но международният връх не е единствено мой. Той е на България. Този връх, а и всичките ми други върхове и триумфи станаха факт с помощта на хората край мен, на моя екип, на треньори, доктори, на ръководители и на страната, вложила в спорта. Благодаря на Ники Петров, с който още сме международен тандем. Той ме възпита като състезател, жена и човек. Благодаря на клуб „ Тракия ”, на спортното учебно заведение в Пловдив и на атлетическата ни федерация. И нещо доста значимо – това достижение е и с помощта на останалите доста мощни българки в дисциплината. Българската школа роди такава конкуренция, която помиташе върховете.

Тогава, на Олимпийския стадион в Рим не съм мислила за това какъв брой време ще удържат тези 209 см… Емоцията беше толкоз силна… Много атлетки по-късно опитваха да подобрят върха – някои бяха доста близо, аз самата също пробвах десетки пъти… И в този момент, когато още веднъж означаваме годишнината, поисквам на всеки да откри своя персонален път към върха, “ споделя още Костадинова.

Световният връх на Стефка Костадинова удържа във времето освен на многочислените офанзиви

от стотици елитни състезателки в бранша на скок височина. Този популярен маркер в историята на спорта удържа и на многото стремежи и похищения на знайни и незнайни „ експерти “ да лишават нещо, което принадлежи като благосъстояние освен на България и на самата Стефка Костадинова, а на цялото човечество в устрема му за доказване на необятните хоризонти на своите благоприятни условия.

Всичко за международния връх и за Стефка Костадинова можете да научите и видите с снимки в книгата „ Да прескочиш света “ с създатели Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов. Чрез фотосите, късия текст и графиките създателите показват полета над тези 209 см, с които феноменалната атлетка изстреля в Космоса знамето на България.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР