Днес се навършват 30 години от най-големия митинг в България.

...
Днес се навършват 30 години от най-големия митинг в България.
Коментари Харесай

30 години от най-големия митинг в България с 1 милион души на улицата

Днес се навършват 30 години от най-големия протест в България. Той е призован предизборно от Съюза на демократичните сили и е останал в политическата история на страната като митинга на „ Орлов мост “, събрал един милион българи, напомня.

На 7 юни преди 30 години Съюз на демократичните сили привиква протест преди първите демократични избори в България, който изпълва пространството сред „ Орлов мост “ и огромна част от тогавашния бул. „ Ленин “ – настоящия бул. „ Цариградско шосе “.

В ранния следобяд на 7 юни 1990 година голям брой жители изпълват пространството към моста, прилежащите улици, „ Борисовата градина “, балконите и покривите на околните здания, с цел да участват на последния избирателен протест на Съюз на демократичните сили – политическата партия, основана шест месеца преди този момент от обединения от партии, сдружения и организации. Съюз на демократичните сили популяризира избирателен клип, в който се акцентира невижданата до тогава гражданска демонстрация.

Емблематичният протест преди 30 години е траял повече от 5 часа. На него водеща е фигурата на първия демократично определен президент на България –  починалият към този момент доктор Жельо Желев, а измежду музикантите са Щурците, Васил Найденов и Богдана Карадочева.

Архивни фрагменти пазят спомените на жители, измежду които на починалия към този момент композитор учен Марин Големинов, който можете да чуете в звуковия файл.

Кадри Евгений Михайлов.

 

 

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР