Днес се навършват 23 години от бомбардировките на НАТО срещу

...
Днес се навършват 23 години от бомбардировките на НАТО срещу
Коментари Харесай

Навършват се 23 години от бомбардировките на НАТО срещу СР Югославия

Днес се навършват 23 години от бомбардировките на НАТО против Съюзна Република Югославия, които започнаха на 24 март 1999 година и продължиха 78 дни, напомнят сръбските медии, представени от Българска телеграфна агенция.

Сърбия бе нападната като носеща отговорност за филантропичната злополука в Косово, а непосреден мотив бяха събитията в Рачка и неуспехът на договарянията за бъдещия статут на Косово, които бяха водени в Рамбуйе и Париж.

Началото на въздушната интервенция на НАТО бе обещано в 19.45 часа на 24 март 1999 година Деветнадесет страни от НАТО започнаха бомбардировките от кораби в Адриатическо море и от четири военновъздушни бази в Италия. Първо бяха бомбардирани противовъздушната защита и други военни обекти на югославската войска в Прищин, Батайница, Белград, Младеновац и други места.

По данни на министерството на защитата на Сърбия, по време на въздушното нахлуване на НАТО са убити 2500 цивилни, измежду които 89 деца и 1031 членове на армията и полицията. Ранени са 6000 цивилни, от които 2700 деца и 5173 бойци и служители на реда, а 25 души и до през днешния ден се водят за изчезнали.

Президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи нощес, че няма опрощение за експанзията на НАТО през 1999 година, само че че в случай че той бе на мястото на Слободан Милошевич, би постъпил по-различно, оповестява вестник " Политика ".

" След няколко дни бих прекратил това, било с подаване на оставка или нещо друго. Твърде дълго е 78 дни да се осакатява страна, която нямаше късмет да се отбрани и да се чака някой различен да ни помогне, само че ние знаехме, че никой различен няма да ни помогне ", съобщи Вучич в изявление за РТВ.

Президентът означи, че по това време Русия, с Борис Елцин отпред, е била слаба. Вучич посочи още, че оня, който управлява страната, би трябвало да се грижи по какъв начин да резервира народа си.

Сега виждам спора в източната част на Европа и се запитвам за какво някои хора не си помислят добре за последствията, сподели Вучич.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР