Днес се навършват 19 години от трагичната гибел на руската

...
Днес се навършват 19 години от трагичната гибел на руската
Коментари Харесай

12 август – 19 години от гибелта на атомната подводница „Курск”

Днес се навършват 19 години от трагичната крах на съветската атомна подводница Курск. Потъването на „ K-141 Курск " се случва по време на най-мащабното обучение на съветския флот от времето на Съюз на съветските социалистически републики, което се организира в Баренцово море. Подводницата потъва в събота, 12 август 2000 година

Според формалната версия, подводницата потъва в следствие от гърмеж и пожар в торпедния ѝ отсек. Два поредни гърмежа от мястото ѝ на поглъщане оттекват през 2 минути и 15 секунди, и са толкоз мощни, че са записани даже от сеизмографи на Аляска.

Руският военноморски флот признава за загубата си на една от своите най-модерни, боеготовни и с потвърдена боеспособност подводници 6 часа след детонациите, като избавителните ѝ шамандури са съзнателно изключени след разузнаването което тази подводница организира в Адриатическо море по време на бомбардировките на Югославия от НАТО. Установяването на точното ѝ местонахождение след потъването лишава повече от 16 часа.



Интересни освен за публиката са различните версии за случилото се в Баренцово море на 12 август 2000 година Според редица и документални филми, потъването на подводницата „ Курск " е в следствие от изстреляни по нея две торпеда от американските подводници клас „ Лос Анджелис " - „ Мемфис " и „ Толедо ". Първата прикривала втората, а двете били част от подводното американско разузнаване по време на най-мащабните съветски военноморски маневри от времето на Съюз на съветските социалистически републики. Първото торпедо било изстреляно по причина, че на първата американска атомна подводница засекли с локационната си инсталация подготовката на борда на „ Курск " за изстрелване на торпеда, което било заповядано в хода на ученията по заповед от флагмана на съветския военноморски флот - атомният крайцер „ Петър Велики ". Командирът на подводницата си помислил, че тъй като американската подводница е в зоната за поразяване от „ Курск " ще бъде цел на офанзива. Второто торпедо било изстреляно от другата американска подводница в опит да се предотврати ответен торпеден удар, след разбирането за грешката която е позволила първата американска подводница[1].

В хода на засекретеното до 2030 година съветско следствие на аргументите за потъването на подводницата „ Курск " се признава за това, че е имало опция за избавяне на някои от оживелите членове на екипажа, само че се твърди че има две аргументи за съветския отвод за незабавна помощ от някои страни от НАТО - първата е, че по този метод биха се разкрили градивни и други тайни на една от най-модерните съветски подводници, а втората и много по-смущаваща е чисто психическа, т.е. че оживелите съветски моряци не биха били икономисали истината за случилото се, което събитие от своя страна ще сложи света на ръба на нуклеарен спор с непредсказуеми последствия за цялото човечество.

Източник: Уикипедия
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР