Днес се навършват 18 години от кървавия атентат срещу българската

...
Днес се навършват 18 години от кървавия атентат срещу българската
Коментари Харесай

18 години от атентата срещу българската база в Кербала

Днес се навършват 18 години от кървавия атентат против българската база " Индия " в иракския град Кербала.

При нападението от 27 декември 2003 година починаха 29-годишният майор Георги Качорин, 26-годишният старши лейтенант Николай Саръев и офицерски претенденти Иван Инджов (36), Антон Петров (26) и Свилен Киров (25). Още 27 български рейнджъри бяха тежко ранени.

Анализ на обстановката след това уточни, че в трагичния ден два поста в региона са алармирали за очевидна опасност за гибелен атентат с камион бомба северозападно от базата. Караулът и групата за бързо реагиране са разкрили пукотевица по движещия се камион. Въпреки че намиращите се в кабината нападатели са премахнати, камионът цистерна е траял да се движи към постройката.

Вероятно цистерната е била взривена отдалечено, като минута преди гърмежа базата е била обстреляна в допълнение с минохвъргачен огън и ръчна противотанкова гранатохвъргачка.

В резултат на гърмежа и мощната ударна вълна се срутват оградната стена както и съвсем всички стени от северната страна на " Индия ".

След към 10 минути е осъществен сходен атентат и в центъра на Кербала - директно пред постройката на кметството и наоколо до постройката на локалната полиция. Петнадесет минути по-късно е осъществен атентат и против Логистичната база на многонационалната бригада под полско командване.

Целият български контингент в Кербала незабавно е събран на едно място в различен лагер. На 28 декември 2003 година държавното управление взема решение 30 декември да бъде разгласен за ден на народен печал.

Инцидентът повдигна редица въпроси и полемики за сигурността на българските военни в Ирак, за тяхната подготовка, съоръжение и въоръжение, за разследващата информация и връзката сред способените служби и институции.

По-късно комисията, направила вътрешноведомствената инспекция по атентата против българската база " Индия " в Кербала, установи, че " подготовката на батальона, включително и специфичната, е била несъобразена в цялостен размер с интервенцията в Ирак , с евентуалните закани и враждебна среда, присъщи за театъра на интервенцията, както и спецификата на задачата ".

Констатирано бе, че националната система за използване на поуките от присъединяване в сходни интервенции не работи задоволително дейно и навреме. Потвърдена беше първичната оценка, че професионалните дейности на българските военнослужещи в Кербала, високият дух и добра подготовка са създали допустимо отразяването на офанзивата и са довели до минимализиране на загубите.

До края на военното присъединяване в Ирак България е изгубила общо 13 бойци. В годините, последвали началото на задачата в страната, при разнообразни условия, в това число и при случай с така наречен другарски огън, починаха още осем български военни - офицерските претенденти Димитър Димитров, Владимир Пашов, Гърди Гърдев, Преслав Стоянов, Валентин Донев, Марин Милев, Цветан Камов и Паун Георгиев.

Днес военните 61-ва механизирана бригада в Карлово ще отдадат военни почести пред Паметника на починалите в битката против международния тероризъм.

В памет на героите ще бъде отслужена панихида. В Русе и Крумовград, от където са двама от починалите, ще има панихиди и поклонения.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР