Днес се навършват 151 години от гибелта на Апостола на

...
Днес се навършват 151 години от гибелта на Апостола на
Коментари Харесай

Отбелязваме 151 г. от гибелта на Васил Левски

Днес се навършват 151 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. 

След като на 27 декември 1872 година той е хванат при Къкринското ханче до Ловеч, а по-късно отведен в Търново, на 18 февруари 1873 година Левски е обесен в центъра на София, покрай днешния монумент, повдигнат в негова чест през 1895 г. 

Годишнината ще бъде маркирана в родния му град Карлово с възпоменателна гала, в която ще участва  ръководителят на Народното събрание Росен Желязков. Тя ще стартира в 18.00 часа на пл. " Васил Левски " в града.

Желязков ще одобри строя на представителни роти от Карловския гарнизон и ще произнесе слово.

По-късно в читалището ще се състои обичайният възпоменателен театър на възпитаници от приблизително учебно заведение " В. Левски ". Тази година спектакълът е озаглавен " Моят Левски ".

Годишнината от гибелта на Апостола ще бъде маркирана с гражданско поклонение и боен обред и пред паметника му в Ловеч.

Паметта на Васил Левски ще бъде почетена през днешния ден и с поход до музея " Къкринско ханче " и боен обред. От 11.00 ч. представителни блокове от Националния боен университет " Васил Левски " – Велико Търново ще  поднесат венци и цветя пред паметника на Апостола в двора на ханчето и ще отдадат респект към делото му. Вечерта в ловешкия храм " Успение Богородично " ще бъде отслужена панихида за Апостола, а по-късно от18.00 ч. е гражданското поклонение и боен обред пред паметника на Васил Левски, който се издига на хълма над Ловеч.

В Троян годишнината от гибелта на Левски ще бъде маркирана с панихида за йеродякон Игнатий в църквата „ " Света Параскева-Петка " и  Факелно шествие и поднасяне на венци на благодарност пред делото на Апостола  пред паметника на Левски на площад " Възраждане ".

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР