Днес се навършват 145 години от приемането на Търновската конституция.

...
Днес се навършват 145 години от приемането на Търновската конституция.
Коментари Харесай

145 години от приемането на Търновската конституция

Днес се навършват 145 години от приемането на Търновската конституция. 230 са били първите ни следосвобожденски народни представители, които са заседавали във Велико Търново от 10 февруари до 16 април 1879 година в Учредителното заседание и са приели първия български главен закон, с което е възродена българската държавност. 16 април се празнува като Ден на българската Конституция и професионален празник на юриста.

Въпреки че в Берлинския контракт не е планувано България да бъде парламентарна република, първите ни законотворци вършат тъкмо това и минават през съществени конфликти с представителя на Руската империя, под чийто надзор е трябвало да се организира Учредителното заседание в Търново през 1879 година и да се избере българският княз, разяснява за БНР историкът проф. Милко Палангурски.

" Над 15 пъти на нашите първостроители се не разрешава да вършат избрани действия – дали това ще бъде гласоподаване на спомен за единение, дали ще бъде правилника на събранието, където ние претендираме, че вършим парламентарна страна. Налага се няколко пъти представителят на Дондуков-Корсаков да поставя несъгласие пред нашите народни представители ", изясни той.

Честванията за 145-ата годишнина на Търновската конституция във Велико Търново ще стартират с празничен молебен в катедралния храм на града.

В музей " Възраждане и Учредително заседание " историците проф. Милко Палангурски, проф. Пламен Павлов и проф. Петко Петков ще изнесат открит урок пред великотърновски възпитаници.

Ще бъдат поднесени цветя на паметната плоча на Търновската конституция и изнесен празничен фолклорен концерт, а вечерта ще бъде излъчен спектакълът " Звук и светлина ".

 

Източник БНР

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР