Днес се навършват 145 години от Освобождението на България. На

...
Днес се навършват 145 години от Освобождението на България. На
Коментари Харесай

Честит национален празник, българи!

Днес се навършват 145 години от Освобождението на България.

На 3 март 1878 година в градчето Сан Стефано, сегашен Йешилкьой, предградие на Истанбул, е подписан кротичък контракт сред Русия и Османската империя. С него се поставя завършек на Руско-турската освободителна война /1877-1878г./ и се основава Българска страна след 500-годишно османско господство. Причина за Руско-турската война е жестокото потушаване на Априлското въстание от 1876 година.
 
                             

Със Санстефанския кротичък контракт България възкръсва още веднъж на картата на Европа. Нейното население наброява 4 800 000 души. Санстефанският кротичък контракт от една страна взема решение казуса с легитимността на българската държавност, а от друга е безапелационно доказателство за българското териториално наличие на Балканския полуостров.



От 1888 година 3 март се чества като Ден на Освобождението на България от османско господство. Еднократно като формален празник денят е маркиран през 1978 година във връзка 100-годишнината от Освобождението. 10 години по-късно той става формален празник, а с решение на Великото Народно заседание от 5 март 1990 година датата е оповестена за Национален празник.
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР