Днес се навършват 143 години от Освобождението на град Кюстендил.

...
Днес се навършват 143 години от Освобождението на град Кюстендил.
Коментари Харесай

ПП „Републиканци за България“-Кюстендил поднесе венец по случай 143 години от Освобождението на града

Днес се навършват 143 години от Освобождението на град Кюстендил. По този мотив регионалният координатор на Политическа партия „ Републиканци за България “ - Кюстендил инж. Иво Чивийски, членът на Контролния съвет инж. Христо Христов и симпатизанти на партията сервираха венец пред паметника на Ильо Войвода.
На 29 януари 1878 година безстрашните дейности на съветския ескадрон, образуван за окончателното избавление на града, навлиза на територията му, а локалните турски войскови елементи са обърнати в паническо бягство. Пленени са 80 турски бойци, турското бойно знаме, складовете с амунициите, оръжие и храни.

Отрядът на Симо Соколов, дружно с четата на Ильо Войвода и дузина смели кюстендилци прогонват съперника и слагат началото на свободен и самостоятелен Кюстендил.

Неизмерима е признателността ни през днешния ден и свеждаме глави пред героичия им героизъм, дано е безконечната паметта им!

След Освобождението Кюстендил се трансформира в първи, главен и челен пост от границите на Княжество България и Царство България за избавление от османска власт на Македония, както и в битката за национално обединяване.

Републиканци за България – Кюстендил насочваме апел към хората да си спомнят за героичните каузи на нашите предшественици, да бъдат по-обединени, виновни и да дадем подтик за развиването на Кюстендилския район.

Честит празник на жителите на Кюстендил!
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР