Днес се навършват 142 години от гибелта на Христо Ботев

...
Днес се навършват 142 години от гибелта на Христо Ботев
Коментари Харесай

България се преклони пред подвига и саможертвата на героите


Днес се навършват 142 години от гибелта на Христо Ботев и неговата чета. Точно в 12:00 часа на обяд сирените в цялата страна дадоха знак за едноминутно безмълвие в респект на починалите за Освобождението и независимостта на България. Стотици българи се събраха на именития връх Околчица във Врачанския балкан, където е последната борба на Ботевата чета.

142 години изминаха от последната борба на Ботевата чета с турския войник и гибелта на поета-революционер. Саможертвата им е увековечена с монумент, висок 35 метра във тип на опълченски кръст. Тук не е умрял Ботев, нито пък е била последната борба, само че през 1901 година е решено, че връх Околчица е най-подходящото място паметникът да бъде повдигнат тук, с цел да се поклонят колкото се може повече хора пред паметта на героите.

И в действителност - хиляди пристигнаха през днешния ден на Околчица, където завърши всенародното поклонение. Прозвучаха и сирените в памет на починалите за свободата на България. На паметника бяха поднесени венци и цветя в символ на благодарност. По време на поклонението беше отслужен и церемониален молебен от Врачанския митрополит Григорий. Слово произнесе ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева.

Цвета Караянчева - ръководител на Народното събрание: Пирамида от кости е българската история, напоена с кръв е българската земя и по тази причина през днешния ден повече от всеки път ни трябват разсъдък и помиряване, мощни водачи и светли образци. И да помним нашите герои, починали за свободата на България, поради които през днешния ден сме тук и да помним веруюто на Ботев, че българския народ може самичък да гради бъднините си, че има право да бъде пръв измежду равни и няма кой да изтрие това, което са ни завещали дедите ни./БНТ
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР