Днес се навършват 126 години от рождението на Гео Милев.

...
Днес се навършват 126 години от рождението на Гео Милев.
Коментари Харесай

126 години от рождението на Гео Милев

Днес се навършват 126 години от рождението на Гео Милев. С съвременни за времето си визии, той не се опасява да изрича мнението си, даже когато това не се харесва на останалите. Поетът-публицист трансформирал вечно българската литература и спектакъл, най-после губи и живота си, изразявайки това, което мисли.

Разположен на 3 километра от центъра на София, в съзнанието на живеещите тук, "Гео Милев " първо е квартал. Техният квартал и след това - персона. В съзнанието на Росен Петков обаче, Гео Милев е благосъстояние. Богатство, разпечатано върху страниците на остарели книги.

Петков е учител по компютърана графика. Изучавайки графичния дизайн, стартира да се интересува и от неговата история. Тя го води до първите илюстрации върху хартия, а те - до редки и извънредно скъпи печатни издания. Наричан постоянно "събирачът на книги ", през днешния ден Росен Петков е един от най-известните откриватели на книгата.

„ Моята сбирка надвишава 10 хиляди тома. Част от книгите са ми по завещание, друга част съм ги придобивал аз от антикварни магазини, даже и от Битака”, споделя той.

Българските издания от 20-те и 30-те години на 20 век, са неговата уязвимост. Заради създателите, художниците и цялото им оформление. Годините, в които у нас идва модерната литература. А един от тези, които я довеждат, е Гео Милев.

„ Той е човек с доста положително обучение. Гео Милев обикаля Европа - Германия, Англия. Много добре познава европейските трендове и освен европейските. Изключително непосредствен и изразителен е в своите публикации и в своите изказвания. Той не се опасява да споделя своето мнение, даже когато то не е приятно”, разяснява Петков.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР