Днес се навършват 114 години от рождението на един от

...
Днес се навършват 114 години от рождението на един от
Коментари Харесай

114 години от рождението на Асен Пешев

Днес се навършват 114 години от рождението на един от най-големите нападатели на „ Левски “ в първата половина от „синята“ история – Асен Пешев (Капуй).

С 13 сезона от 1925 до 1940 година записва 99 мача и 86 гола за „ сините “. Два пъти първенец на България (1932/1933; 1936/1937) и повторен притежател на Купата на страната (1932/1933; 1936/1937). Голмайстор на шампионата през 1933 година с 27 гола (10 от тях във финалната фаза на турнира). Изиграл е 62 интернационалните срещи, в които е отбелязал 52 гола. За националния тим има 41 мача (в 18 е бил капитан) и 11 гола в интервала 1927–1936 година Двукратен балкански първенец – през 1932 година в Белград и три години по-късно в София.

Капуй е прочут като Царя на волетата.

Той е една от перлите на българския футбол преди Втората международна война. Неизменният № 10 на „ Левски “ и националния тим от 1925 до 1935 година оформя лявата част на нападението дружно с Асен Панчев. Не на вятъра Панчето споделя: „Винаги знаех къде е той. Между нас цареше цялостна естетика, всеки усещаше другия като неизменима част от себе си.“ И до момента в който Панчев е на първо място моторът на офанзивата, то Асен Пешев – Капуй, е основният топчия на отбора. Или просто – Господин Гол.

Футболната му биография стартира през 1923 година в дребния столичен клуб Владислав от квартал „Перловец“. Още през идната година към този момент е в юношеския тим на „ Левски “. А оттова до първия състав има единствено една крачка. Три години по-късно прави и своя дебют в националния отбор на България.

Капуй е отличен механик с възприятие за комбинативност, присъщ инстинкт за разпространение, физическа мощност и шокиращ шут с левия крайник. Особено ефектни са ударите му от въздуха, поради което публиката споделя, че е „царят на волетата“.

Комплексните качества на Пешев му оказват помощ през 1931 година да бъде избран за футболист № 1 на България в анкетата на най-популярното по това време – вестник „Спорт“. Това е първият сходен приз, учредяван у нас. Върхът в кариерата му е сезонът 1932/33 година, когато „ Левски “ печели първата си купа държавен отличник. В шампионския марш Пешев взе участие в 13 от общо 17 мача. Четирите пропуснати срещи се дължат на фрактура, получена на шампионата за Балканската купа в Букурещ. И въпреки всичко той отбелязва 27 гола в 13 срещи, което прави приблизително по 2,07 гола на мач.

Постижение, недостигнато до момента!

Забележително е, че той реализира 4 хеттрика: против Спортклуб (Сф) – 7:2; Борислав (Сф) – 8:2; Раковски (Сф)- 8:1 и Ботев (Ямбол) – 4:2. В мача с Борислав (Кн) – 9:1, той отбелязва цели 5 гола.

Но огромният футболист си проличава в решаващите мачове. В тези години дербитата са били сред „ Левски “ и „ Славия “. Всеки мач сред „сините“ и „белите“ е същински празник за спортна София. В тези дуели Капуй е непостижим. Срещу „ Славия “ той изиграва 23 мача и отбелязва 23 гола.

През 1935 година е студент в Бърно, където в локалната политехника учи земемерно инженерство. Качествата му не остават незабелязани от първодивизионния Жиденице (Бърно), който го наема като експерт. В продължение на две години Капуй играе футбол с цел да се устоя и да учи за инженер. От 1937 година минава в другия клуб на Бърно – Моравска Славия, който обаче е с непрофесионален статут. Съгласно тогавашните правила Пешев от време на време се връща в България и облича синята фланелка в някои от по-важните мачове на тима.

След дипломирането си още веднъж играе за „ Левски “ през сезона 1939/40. След 9 сепгември 1944 година Капуй е изключен от физкултурното придвижване у нас, тъй като е бил … професионален футболист в Чехословакия! До края на дните си е архитект изначало в Министерството на земеделието и по-късно в „Геопланпроект“.

Ръководството, футболистите и чиновниците на „ ПФК Левски “ се покланят пред светлата памет на Асен Пешев – Капуй.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР