Днес се навършват 112 години от потъването на кораба Титаник.

...
Днес се навършват 112 години от потъването на кораба Титаник.
Коментари Харесай

112 г. от потъването на Титаник: Трагичната история на 8 мъже от наше село

Днес се навършват 112 години от потъването на кораба " Титаник ". В една от най-големите нещастия 20 век умират 1 502 души, 8 от тях са от българското село Гумощник. Мъжете потеглят на гурбет за Америка и в никакъв случай не се завръщат.

И до през днешния ден в селото описват по какъв начин при започване на месец април 1912 година Минко Колчев, който от години живеел в Америка, приканил брат си Пейо и братовчед си Лазар от Троянското село Гумощник, да оставят фамилиите си и да заминат да търсят прехранване в Америка.

Пейо Колчев и Лазар Минков, дружно с още шестима поданици на селото, отпътуват за Англия, откъдето на 10 април се качват на " Титаник " и потеглят за Съединените щати. Пътуване, от което в никакъв случай не се завръщат.

" От огромна сиромашия потеглят. Двамата са нямали и 19 години и потеглят. Не от положително, а от огромна беднотия ", споделя Ангелина Георгиева.

" Прочува се Америка, че има опция да завоюват повече пари. В това време в Троян имало организация, която набирала доброволци за " Титаник ". Нашите хора дълго време се чудили какво да вършат, взели по 30 наполеона, толкова коствала за по-бедните таксата за транспорта с кораба ", сподели пред bgonair родственик на един от починалите - Анка Чакърова.

Пред единствения у нас монумент на починалите на " Титаник "  близки уважиха паметта им. С част от парите, платени от застраховката, близки и съграждани на починалите на " Титаник " от село Гумощник построяват монумент, който да припомня за тях, в двора на църквата " Св. Николай ".

" Правим венец с цветенца, с възпоменателно слово. Паметник " Кенотав ". Извършено е алегорично заравяне на техни движимости и облекла, а телата им са в океана ", споделя още Георгиева.

Недоимъкът, който принуждава осем млади мъже да потърсят шанса си в далечна Америка и тяхната злощастна орис, днес събира хиляди туристи от целия свят в балканското село Гумощник.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР