Днес се навършват 110 години от обявяването на независимостта на

...
Днес се навършват 110 години от обявяването на независимостта на
Коментари Харесай

България отбелязва 110 години независимост

Днес се навършват 110 години от оповестяването на независимостта на България. 22-и септември се празнува като формален празник на страната едвам от 1998 г.

С акта от 22 септември 1908 година България отхвърля политическата си васална взаимозависимост от Османската империя, резултат от решенията на конгреса в Берлин през 1878 година, и става суверенна страна, равносилен сътрудник на останалите европейски страни.

Този акт става вероятен 30 години след освободителната за България Руско-турска война от 1877-78 година Едва през лятото на 1908 година, след осъществената в Османската империя младотурска гражданска война, се основават условия България да прогласи своята самостоятелност.

Решението за оповестяването на независимостта е взето през август 1908 година на среща на княз Фердинанд и министър-председателя Александър Малинов в Унгария. На 22 септември с.г. в черквата " Св. Четиридесет мъченици " България е оповестена за без значение царство, а княз Фердинанд I приема купата цар на българите. Мястото е определено особено, с цел да се подчертае приемствеността със средновековната българска страна.

" Винаги миролюбив, Моят Народ през днешния ден копнее за своя културен и стопански напредък; в това направление нищо не трябва да спъва България; нищо не треба да пречи за преуспяването ѝ. Такова е желанието на Народа Ми, такава е неговата воля - да бъде съгласно както той желае. Българският народ и Държавният му глава не могат с изключение на еднообразно да мислят и едно да желаят. Фактически самостоятелна, страната Ми се спъва в своя естествен и спокоен процес от едни узи, с формалното скъсване на които ще се в профил и настаналото охлаждение сред България и Турция ", се споделя в Манифеста, който Фердинанд прочита. Той може да бъде забелязан и през днешния ден в Националния исторически музей в София.

Русия не желае боен спор на Балканите и се заема да посредничи в договарянията сред Турция и България. Тя се съгласява да опрости дълга на Османската империя, останал още от Руско-турската война от 1877-78 година, в подмяна на което Високата врата се отхвърля да желае обезщетение от България и признава независимостта й.

Официално това става на 6 април 1909 година, след което в продължение на 10 дни европейските сили признават България за царство и за самостоятелна страна.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР