Днес се навършват 106 години от Добричката епопея. Също днес

...
Днес се навършват 106 години от Добричката епопея. Също днес
Коментари Харесай

Днес се навършват 106 години от Добричката епопея

Днес се навършват 106 години от Добричката епопея. Също през днешния ден се навършват и 82 години от подписването на Крайовския контракт, който връща Южна Добруджа в рамките на България. В цяла Добричка област са планувани поднасяне на венци и цветя в памет на починалите български войни през 1916 година по време на Първата международна война и панихиди, както и концерти и тържества, с които да се означи годишнината от присъединението на изконна българска територия към границите на страната ни.

Двете събития, въпреки и разграничени от 24 години, са свързани между тях, безапелационен е Живко Марков от Регионалния исторически музей в Добрич. Тридневните борби на българската войска тук, останали в историята като Добричката епопея, водят след себе си и подписването на Крайовския контракт, несъмнено и с напъните на дипломацията и поддръжката на Великите сили, заяви БНР.

Честването на годишнините ще стартира с панихида на Военните гробища, ще продължи с поднасянето на цветя на паметника на ген. Иван Колев в Добрич и Мемориала на починалите от VI Бдинска дивизия край село Козлодуйци и празнични фолклорни концерти.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР