Днес се чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който

...
Днес се чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който
Коментари Харесай

Гергьовден е! Вижте повече за празника

Днес се празнува паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е измежду най-почитаните у нас светци още от покръстването на българите преди 11 века. Св. Георги е от дребното светци, уважаван и прочут както от християни, по този начин и от мюсюлмани. Празникът се празнува като Ден на храбростта и като празник на Българската войска.
Християнският Великомъченик Св. Георги Победоносец е живял в малоазийската провинция Кападокия по времето на римския император Диоклетиан (284-305 г.).
Бъдещият светец постъпва напълно млад във войската и демонстрира забележителни военни качества. На 20-годишна възраст получава чин на боен трибун. Страстен последовател и бранител на Христовата религия, Георги е хвърлен в тюрма, подложен е на жестоки изтезания и е обезглавен през 288 година
Според житието близо до гроба му се появявал дракон, който опустошавал покрайнината. Светецът съумял да порази с копието си чудовището.
От тогава се употребява със славата на един от най-изявените змееборци (драконоборци) и конници в християнството, заради което е определен за светец настойник на войната и войската. В християнската иконография Св. Великомъченик Георги се изобразява възседнал бял кон, а дългото му копие е забито в устата на заплашителен дракон.
В памет на Св. Георги (от гръцки „ земеделец ") Гергьовден се уважава от народа и като празник на земята, на земеделието и отглеждането на животни. Светията е настойник на овчарите и стадата. В националните песни и митове той е талантлив с мощност и геройство, показан е като пръв змееборец, побеждаващ ламята.
Народът уважава паметта на Св. Георги с разнообразни ритуали, измежду които най-известни са освещаването на гергьовското агне и на обредните хлябове. За българите Гергьовден е един от най-големите и тържествени национални празници, който слага началото на лятото и на новата стопанска година. На този ден се прави курбан в чест на Св. Георги, пече се агне и цялото семейство се събира на празничната софра.
Имен ден честват Георги, Гергана, Гинка, Галя, Ганка, Ганчо.
6 май е и Денят на храбростта и празника на Българската войска. Днес ще се организира и обичайният боен церемониал в столицата.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР