Днес съобщихте, че Корал, Карадере и Пашадере вече са изцяло

...
Днес съобщихте, че Корал, Карадере и Пашадере вече са изцяло
Коментари Харесай

Борислав Сандов: Корал, Карадере и Пашадере вече са по-защитени от комерсиализацията

Днес съобщихте, че Корал, Карадере и Пашадере към този момент са напълно са в " Натура 2000 ". Какво значи това, господин Сандов, какво произтича от това решение на Националния съвет по биологично многообразие?

На съвещанието бяха утвърдени оферти от експертни препоръки, свързани с границите на териториите на няколко " Натура 2000 " зони. Част от тях са точно тези, които обгръщат Корал, Карадере и Пашадере. Те са измежду плажовете на нашето Черноморие, които към момента не са застроени. " Натура 2000 " и териториалният обсег могат да бъдат определяни само на база научни критерии - дали в тях има биологично многообразие, което би трябвало да бъде опазено и предпазено. Това не може да бъде политическо решение. Но заради избрани инвеститорски ползи политически беше блокирано включването на тези плажове и територии към " Натура 2000 " зоните, които бяха в съседство. На процедура в този момент се възвръща научната логичност и упованията, че зони като тези би трябвало да останат незастроени, те би трябвало да имат всички достолепия на една такава зона от европейската мрежа " Натура 2000 " и, несъмнено, би трябвало да се грижим за тяхното запазване и екологичното им равновесие.
 Борислав Сандов: Трябва да се спре безпощадното бетониране по Черноморието Борислав Сандов: Трябва да се спре безпощадното бетониране по Черноморието
Бургаският административен съд заседава през днешния ден, като прегледа строителното позволение за обектите край местността " Алепу ". Делото бе отл...

Изигра ли роля публичният напън, който беше оказван години наред, за вземането на това решение?

По-скоро той сътвори интерес към тази тематика и когато към този момент паднаха оковите на политическата взаимозависимост, специалистите в Националния съвет по биологично многообразие по-свободно показаха своята воля. Наясно сме, че тези места са в публичния интерес в действителност от много време насам, като има разнообразни способи, по които те на този стадий са били опазвани - неведнъж с митинги. Но тук става въпрос по-скоро за експертно отношение и за експертно мнение на хора, които очевидно към този момент не се тормозят да заявят тази своя експертна оценка.

Казвате, че тези места към този момент ще бъдат по-защитени от комерсиализацията. Мислите ли, че комерсиални планове са забавили влизането им в " Натура 2000 "?

Категорично да, изключително за Корал и Карадере - за там има внасяни няколко пъти разнообразни планове, които плануват построяването на цели туристически жилищни комплекси. А точно - в непосредствена непосредственост, дори бих споделил в някои случаи върху част от плажната линия, включваща и дюни. Така че тези ползи може би са били причина да няма действително използване на Европейската инструкция за местообитанията, която трява да разказва всички зони, за които са налични такива научни данни.
 Борислав Сандов: Държавата да разгласи Карадере за предпазена зона, другояче идват санкции Борислав Сандов: Държавата да разгласи Карадере за предпазена зона, другояче идват санкции
Не е правилно, че няма подадени тъжба против неналичието на Оценка на въздействието върху околната среда за капиталовия план на „ Мадара Юръп ” в Карадере (бел. ред. -...

Можем ли да се поздравим с резултат едно на нула за природата против комерсиализацията или по какъв начин можем да обобщим резултата от днешното решение?

Битката е по-дълга. За страдание, има голове и в противоположната страна. Например - общините. В случая, в случай че приказваме за Карадере и Корал те са Царево и Бяла. В опита си да насърчат желанията за създаване на определин комплекси там, в действителност влязоха във война с хората, които ги опазват, които желаят да ги употребяват като туристически обекти със непокътната, съхранена дива природа. Например, там няма места за изхвърляне на боклуци, няма тоалетни, което е нанесло и някакви вреди, въпреки и по-малки от едно вероятно тяхно застрояване. Битката е дълга и по-скоро не бих споделил, че резултатът е едно на нула. Но изрично това е стъпка в вярната посока. Тя е основана на научни данни и оттук насетне ролята на локалните управляващи, на обществото като цяло е да създадат по този начин, че тези обекти да останат предпазени, да поддържат това биологично многообразие в едно положително комбиниране и естетика с хората. И тук имам зов към всички, които посещават тези места - да ги пазят. Включително хората, които обичат диво къмпингуване - да не опъват палатки върху дюните, да не палят огньове върху дюни или върху плажа, тъй като това не е позволено и да се любуват на тези хубости, гледки и прелестни условия там по най-щадящия за природата метод.

Интервю на Евелина Гечева

 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР