Днес съобщавам една по-различна новина. Обикновено говорим за инфраструктурни проекти

...
Днес съобщавам една по-различна новина. Обикновено говорим за инфраструктурни проекти
Коментари Харесай

Хасково започва подготовка за мащабни чествания на 800 години от битката при Клокотница

" Днес оповестявам една по-различна вест. Обикновено приказваме за инфраструктурни планове или извоювани европейски планове, през днешния ден желая да разглася една огромна самодейност, която ще сплоти всички. Създаваме Инициативна група във връзка честването на 800 години от славната победа на цар Иван Асен II в борбата при Клокотница ".
 
С тези думи кметът на Община Хасково Станислав Дечев показа огромната концепция за отбелязване на годишнината от успеха българския държател цар Иван Асен II при Клокотница. Това е най-голямата победа в историята на Втората българска страна. А годишнината е мотив за празнувания, които да обзет огромен интервал време и допустимо най-вече хора.
 
" Още предходната година по време на Национална научна конференция " Дарителство и щедрост в България- традиция и актуалност " споделих тази концепция с историците и взехме решение дружно да организираме огромни прояви във връзка 800 години от борбата при Клокотница ", описа Станислав Дечев.
 
В основата на инициативната група са кметът на Община Хасково, шефът на РИМ-Хасково Пенко Добрев и носителят на премията " Александър Паскалев " и член на секция " Монументални изкуства " в СБХ Владимир Запрянов. В инициативната група следва да бъдат поканени да се включат мастити историци, археолози, архитекти, общественици, културни деятели, цивилен организации и други.
 
" Всички дружно ще структурираме бъдещата стратегия за честванията на тази велика борба. Имаме 5 години, през които самодейностите ще следват една след друга: издаване на научни писания, състезания за ученическо творчество – есе, рисунки, компютърни графики, приложно изкуство и други, ще подчертаваме върху обичайните поход и крос " Клокотница ", концерти, в които ще се радваме, в случай че успеем да включим Гвардейския духов оркестър, Ансамбъла на българската войска и други Ще създадем особено филателно издание " 800 години от борбата при Клокотница " взаимно с Български пощи, взаимно с РИМ Хасково ще организираме експозиция от времето и мястото на борбата, реституция и облагородяване на региона към сегашния монумент и други В село Клокотница ще бъдат съсредоточени огромна част от деянията, а с цел да бъде историята пресъздадена по новаторски и съвременен метод, ще бъде построен интерактивен исторически център ", акцентира Дечев.
 
" Всички тези действия подлежат на разискване, допълнение и разширение в хода на работата на Инициативната група, само че несъмнено най-сериозният план е този за построяването на монумент на Цар Иван Асен II ", заяви кметът на Хасково Станислав Дечев. " Паметникът ще бъде построен след конкурс по всички правила на монументалното изкуство, с допитване и необятен публичен консенсус ще се избере и мястото, където е най-достойно да бъде подложен монумент на един от най-славните български царе. Именно по тази причина работим в синхрон с създатели, архитекти и историци ", изясни кметът.
 
" Всички събития в границите на това грандиозно честване ще бъдат финансирани от общинския бюджет, в случай че има опция за държавно или европейско финансиране, ще се възползваме. Но за разлика от едни предходни години, паметникът на цар Иван Асен II ще бъде построен напълно с общински средства ", безапелационен е кметът Станислав Дечев.
 
" Община Хасково е задоволително постоянна финансово, с цел да се оправи с една толкоз огромна концепция за честване на борбата при Клокотница ", акцентира той.
 
" Тук съм, тъй като в действителност става дума за огромна концепция ", сподели художникът Владимир Запрянов. " Тази огромна концепция и реализацията на всички мероприятия, ще сложи Хасково на един нов небосвод на туристическата карта на България. Припознах тази концепция, тъй като тя сплотява. Едва ли има човек, който да се разгласи срещу. Затова съм част от нея и ще оказа помощ с моите контакти и благоприятни условия ", акцентира Владо Запрянов. " Най-хубавото на тази самодейност е, че нещата ще се случват с конкурс и по разпоредбите, тъй като крайният резултат би трябвало да бъде един важен знак на Хасково, който да покаже, че градът ни има своята историческа канава ", акцентира художникът.
 
Директорът на Регионалния исторически музей в Хасково Пенко Добрев акцентира, че зад идните празнувания на 800 години от борбата при Клокотница застават две институции - Община Хасково и Регионалния музей, с цел да провеждат стойностни действия във връзка историческото събитие. Той заяви още, че в региона на тогавашната борба има непроучена цитадела, по тази причина напъните на музейните специалисти ще бъдат ориентирани към образуване на тези проучвания.  
 
" За нас ще бъде чест Хасково да бъде един от центровете на възможни национални празнувания на годишнината от борбата при Клокотница ", сподели кметът Станислав Дечев, а шефът на музея Пенко Добрев добави, че даже и честванията да са на няколко места, Хасково би бил едно от тях, наред с Велико Търново, да вземем за пример.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР