Днес с решение на Министерски съвет ще отпуснем 27,5 млн.

...
Днес с решение на Министерски съвет ще отпуснем 27,5 млн.
Коментари Харесай

Кабинетът отпуска десетки милиони по споразумението със земеделците

Днес с решение на Министерски съвет ще отпуснем 27,5 млн. лв. за подкрепяне на земеделските производители. Заедно с 20 млн. лв., които към този момент са отпуснати от Държавен фонд „ Земеделие “ осигуряваме общо сумата от 47,5 млн лв.., които бяха свързани със съглашението, подписано на 20 септември с аграрния бранш, с което се споразумяхме да осигурим тяхното подкрепяне до края на годината. Това сподели при започване на днешното съвещание на държавното управление премиерът Николай Денков, съобщи кореспондент на Novini.bg.

Това са средства извънредно за дребни и аграрни производители, защото се отпускат по програмата de minimis, добави той.

Отделно с друга точка в дневния ред ще отпуснем 16 млн. лв. за подкрепяне на земеделските производители, които употребяват напояване. Това още веднъж са основно дребни и междинни аграрни производители. С тези средства се обезпечават 80% от цената на водата, която те употребяват. С други думи, те ще заплащат единствено 20% от тази цена, уточни Денков.

 

Също през днешния ден изпращаме писмо до комисаря по земеделието и храните, с което желаеме да се отстрани таванът, обвързван с подкрепяне на земеделските производители във връзка с усложненията, които са изпитали, свързани със започването на войната в Украйна. Проведохме предварителни диалози с ръководителя на Европейската комисия, имаме решение на Министерския съвет, тъй че с това писмо официализираме процедурата, с която желаеме този таван да отпадне и средствата да могат да бъдат разпределени, заяви министър-председателят.

С това изпълняваме няколко от точките на съглашението със земеделските производители, както и изпълняваме останалите точки от това съглашение, сподели още Николай Денков.

novini.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР