Днес, с едно от решенията на Министерския съвет, ще отпуснем

...
Днес, с едно от решенията на Министерския съвет, ще отпуснем
Коментари Харесай

Денков: Отпускаме 27,5 млн. лева за подпомагане на земеделските производители

Днес, с едно от решенията на Министерския съвет, ще отпуснем 27,5 млн. лв. за подкрепяне на земеделските производители. Това съобщи министър председателят Николай Денков при започване на днешното държавно съвещание.

Заедно с още 20 млн. лв., които към този момент са отпуснати от Държавен фонд „ Земеделие “, осигуряваме общо сумата от 47,5 млн. лв., които бяха свързани със съглашението, подписано на 20 септември с аграрния бранш. С него се споразумяхме по какъв начин да осигурим тяхното подкрепяне до края на годината, уточни министър председателят.

Денков посочи, че това са средства, предопределени за дребни аграрни производители, защото се отпускат по програмата de minimis.

Други 16 млн. лева ще бъдат отделени за аграрни производители, които употребяват напояване. С парите ще се покриват 80% от разноските на фермерите за вода. Така те ще заплащат единствено 20% от цената.

Министър-председателят Николай Денков заяви също, че през днешния ден ще бъде изпратено и писмо до европейския комисар по земеделието Януш Войчеховски. В него страната ни ще желае да се отстрани таванът, обвързван с подкрепяне на земеделските производители за усложненията, които са изпитали след започването на войната в Украйна.

„ Проведохме предварителни диалози с ръководителя на Европейската комисия, имаме решение на Министерския съвет. С това писмо официализираме процедурата, с която желаеме този таван да отпадне и да могат да бъдат разпределени средствата. С това изпълняваме няколко от точките в съглашението със земеделските производители, както изпълняваме и останалите точки от това съглашение “, уточни Денков.

План за деяние за интервала 2023-2024 година за осъществяване на Национална тактика за хората с увреждания 2021-2030 година, разисква още Министерският съвет на постоянното си съвещание. Правителството ще прегледа разпореждане за изменение на Правилника за използване на Закона за ограниченията против изпирането на пари. Ще разиска и опцията за разпределяне на спомагателни разноски за Министерството на образованието и Министерството на културата.

В дневния ред на кабинета е още Наредба за изискванията и реда за даване и погашение на средства за компенсиране на разноските на родителите за развъждане и образование на деца, неприети в общинските детски градини и ясли заради неналичието на свободни места.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР