Днес Русия празнува Деня на ВМС, Владимир Путин ще пристигне

...
Днес Русия празнува Деня на ВМС, Владимир Путин ще пристигне
Коментари Харесай

Морската пехота я очаква особена роля в рамките на специалната операция

Днес Русия чества Деня на Военноморски сили, Владимир Путин ще дойде на Главния военноморски церемониал в Санкт Петербург. Руският флот играе своя специфична роля, в това число по време на провеждащата се специфична интервенция в Украйна. Истинските герои на СВО бяха освен моряците и техните далекобойни оръжия, само че и морските пехотинци, които са част от флота. Какво е смисъла му за хода на военните дейности?

При потреблението на бойните кораби на съветския флот по време на СВО всичко е общо взето ясно и доста очевидно. Малките ракетни кораби " Ингушетия ", " Грайворон ", " Вишний Волочек " към този момент са изстреляли, съгласно някои оценки, съвсем 200 високопрецизни крилати ракети " Калибър ". Министерството на защитата на Руската федерация постоянно оповестява за тях в отчетите за провеждането на специфичната интервенция в Украйна - всички ракети попадат тъкмо в задачата, спасявайки цивилен обекти.

Дизелово-електрическата подводница „ Ростов на Дон “, която е стреляла против терористите в Сирия, в този момент също взе участие в изстрелванията на „ Калибър “. Възможно е в СВО да вземат участие и други подводници, както и фрегати от Черноморския флот.

Това е напълно разбираемо - от Черно море директният обхват на ракетите е освен до Одеса, само че и до Киев, Виница, Ровно и Лвов. Те не влизат в зоната на поразяване на ВСУ, които бяха снабдени с противокорабни ракети “Харпун”, те се изстрелват от безвредно разстояние, както други съветски ракетни системи (например комплекса “Искандер”).

Но морският съставен елемент на спецоперацията, която се организира и в акваторията на Черно и Азовско море, сподели, че морската пехота на Военноморски сили също взе участие интензивно във военните дейности.

„ Без да навлизаме в тайните на Генералния щаб, може да се допусна, че по време на специфичната интервенция потреблението на морската пехота е било авансово планувано “, разяснява Василий Дандикин, боен специалист, капитан от 1-ви сан от запаса. “Морски десант на Мариупол, сходно на Одеса - беше съвсем явен, изключително откакто огромни десантни кораби от Северния и Балтийския флот бяха пристигнали авансово в Черно море. Тази концепция трябваше да бъде изоставена - напредването на съветските войски дружно с частите на националната милиция на Донбас по суша се оказа по-продуктивно.

ВСУ чакат съветската десантна офанзива и се приготвят за нея, минирайки крайбрежието и пристанищните води. Всички украински оръжия бяха ориентирани към морето, само че съветската морска пехота пристигна по суша. И тя изигра забележителна роля в освобождението освен на Мариупол, само че и на други градове на Донбас. Морските пехотинци, макар че имат принадлежност към флота, с която безспорно се гордеят, могат да работят и като елементарна, само че по-обучена пехота.

Известно е, че в хода на СВО вземат участие освен морските пехотинци на Черноморския флот - 810-та обособена бригада, само че и други елементи на " черната пехота ", която германците по този начин назовават по време на Великата отечествена война поради черните жилетки и шапки. Морските пехотинци на Тихоокеанския флот от 155-та обособена бригада морска пехота също изиграват специфична роля по време на спецоперацията в Украйна.

Храбростта им в бойните дейности по време на СВО е маркирана с президентски декрет за заграбване на почетното звание „ Гвардейски “. С формулировката – „ за всеобщ подвиг и смелост, неотстъпчивост и геройство, проявени от персоналния състав в бойните дейности за отбрана на отечеството и държавните ползи във въоръжени спорове “.

Присвояването на почетното звание „ Гвардейски “ на 155-та обособена бригада морска пехота беше предшествано от присвояването на званието “Герой на Русия” на полковник Александър Бернхард, който преди този момент е служил в това поделение, а по-късно е бил заместник-командир на 810-а бригада на морската пехота в Севастопол. Морските пехотинци под персоналното му командване пробиха вражеската защита в дълбочина край Волноваха – нахлуха в нея без закъснение и предните елементи на морската пехота първи доближиха казармите на основната база на националния батальон „ Азов “ в Мариупол.

„ В хода на военните дейности комбинираните въоръжени елементи - танкисти, пехота, артилерия, са от изключително значение, само че пробивните дейности се обезпечават от специфичните сили “, сподели военният специалист Владислав Шуригин. „ Тяхната задача не е широкомащабно нахлуване или дарба да провеждат защита в дълбочина, а да преминат зад вражеските линии, да провокират там безпорядък и да сковават дейностите на съперника до приближаването на главните сили. Без да наскърбявам нашите десантчици, мога да отбележа, че с сходни задания сполучливо се оправят и частите на морската пехота, които също са високомобилни единици, способни да работят както при десант от морето, по този начин и на сушата”, добави той.

Можем да си напомним сполучливите бойни дейности на 61-ва морска бригада на Северния флот по време на двете чеченски войни, когато нейните бойци участваха в най-значимите интервенции и в никакъв случай не губеха борба с врага. На апела на терористите: „ Руснаци, предайте се “, те отговоряха с огън и контраофанзива. Северноморците също бяха маркирани в специфична интервенция в Украйна, където в този момент се движат напред в посока Харков.

„ Използването на морската пехота в хода на специфичната военна интервенция се дължи точно на високата им подготвеност и мотивация за победа “, сподели военният специалист полковник от запаса Владимир Попов. “Неслучайно мотото на тези войски звучи по този начин: „ Където сме ние, там е успеха! “. И това не е възторг, а схващане на личната мощ и подготовка. В Украйна морската пехота удостовери това предписание в действителни бойни условия както в Мелитопол, на остров Змейни, който беше сполучливо освободен, по този начин и в други територии на Украйна, отдалечени от морето, където вземат участие морски пехотинци”, добавя специалистът.

“Мога да предположа, че спецификата на морската пехота- десанта на брега - въпреки всичко може да бъде потребна по време на специфичната интервенция.Може би това ще бъде крайбрежната линия край Одеса, устието на Днепър или Дунав, защото с изключение на присъединяване във военните дейности на сушата, част от морската пехота е в подготвеност за десантни кораби в Черно море”, счита полк Попов.

Съединения и елементи на морската пехота са част от всички флотове и флотилии на съветския флот. Те включват 336-та бригада в състава на Балтийския флот, 61-ва в състава на Северния флот, 810-та в състава на Черноморския флот, 40-та и 155-а бригада са в състава на Тихоокеанския флот, Каспийската флотилия има 177-ми полк морски пехотинци.

Числеността на " черните пехотинци " е към 35 хиляди души, има даже танкове на въоръжение, тъй че тук се търсят разнообразни военни експерти. Веднъж попаднали в морската пехота, офицерите престават да се считат за „ сухопътни бойци “ и се гордеят, че принадлежат тъкмо към техния тип войски, чиято специфичност се акцентира, наред с други неща, от униформи, отличителни знаци и, несъмнено, особено знаме което демонстрира връзката им с флота.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР