Днес Русенският университет бе домакин на тържествената церемония по удостояването

...
Днес Русенският университет бе домакин на тържествената церемония по удостояването
Коментари Харесай

Удостоиха академик Христо Белоев с Доктор хонорис кауза на Ташкентския държавен икономически университет

Днес Русенският университет бе хазаин на тържествената гала по удостояването на учен Христо Белоев с почетно звание Доктор хонорис идея на Ташкентския държавен стопански университет, Узбекистан. Академик Белоев бе отличен с почетната купа за своя забележителен принос в науката, както и за развиването на сполучливото съдействие сред двата университета.

Решението за отсъждане на почетното звание бе взето от университетския съвет на Ташкентския държавен стопански университет още през ноември 2022 година. За него осведоми ректорът на ТДИУ - професор Конгратбай Шарипов. Поздравление от него до учен Белоев беше получено под формата на видеообръщение, със следния текст:

“Уважаеми учен Христо Иванов Белоев,

Днес ние с наслада се обръщаме към Вас, с цел да изразим откровената си признателност за Вашия принос в развието на науката, образованието и нововъведенията. Уникалните Ви познания и опит са Ви създали един от най-уважаваните и известни учени в света. Вашата лоялност към интернационалното съдействие и постигането на академическо съвършенство не са останали незабелязани. В този незабравим ден ние с горделивост Ви връчваме званието “ПОЧЕТЕН ПРОФЕСОР ” на Ташкентския държавен стопански университет и в символ на самопризнание за изключителните Ви достижения и на нашата признателност за Вашата скъпа работа.

Вие сте образец за всички студенти и преподаватели. Вашата лоялност към науката и образованието въодушевяват всички, които познават работата Ви. Вашето научно завещание е впечатляващо и ние се надяваме, че то ще продължи да въодушевява новите генерации учени и студенти.

Искаме да изразим нашата откровена благодарност за Вашето творчество и неуморната Ви работа в региона на науката и образованието. Вашата работа освен усъвършенства нашия живот, само че оказва помощ да се сътвори по-прогресивен и обективен свят за всички.

Още един път Ви поздравяваме с приемането на званието “ПОЧЕТЕН ПРОФЕСОР ” на Ташкентския държавен стопански университет. Гордеем се, че Вие ставате част от нашата Академична общественост и се надяваме да продължим нашата взаимна работа за реализиране на още по-високи резултати в науката и образованието.

С почитание, Ректор на Ташкентския държавен университет, проф. Конгратбай Шарипов ”

Ташкентският държавен стопански университет е основан преди 90 години и е един от най-големите университети в Узбекистан с задача да приготвя висококвалифицирани експерти – бъдещи водачи. В ТДИУ се образоват повече от 20 000 студенти в 5 факултета. Провежда се взаимно образование по 9 интернационалните стратегии с университети от Англия, Австрия, Финландия, Русия, Индонезия и Киргизстан. Университетът има договорни връзки с доста университети от целия свят и работи по доста интернационалните планове. Качеството на образование се обезпечава от повече от 500 висококвалифицирани преподаватели.

Ташкентският държавен стопански университет е един от най-активните сътрудници в евразийския план „ Модернизация на висшето обучение в Централна Азия посредством новите технологии “- HiEdTec, който се координира от Русенския университет. В последните години съдействието сред Русенския университет и ТДИУ се развива с ускорени темпове, като сред двата университета се прави продан на преподаватели и студенти, а научни екипи организират взаимни действия и работят по научни планове.

През 2022 година ректорите на двата университета, акад. Христо Белоев и проф. Конгратбай Шарипов, подписаха контракт за съдействие, с което се сътвориха нови благоприятни условия и вероятности за ползотворни партньорски връзки.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР