Днес рожден ден празнува президентът на Българския футболен съюз Борислав

...
Днес рожден ден празнува президентът на Българския футболен съюз Борислав
Коментари Харесай

Боби Михайлов празнува юбилей днес

Днес рожден ден чества президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов. Бившият вратар на Левски и националния тим на България навършва 60 години!

Легендарният вратар е роден на 12 февруари 1963 година в София. Започва да тренира в детско-юношеската школа на Левски – клуб, чиято емблема е татко му Бисер. С фланелката на „ сините “ Михайлов играе в продължение на осем сезона, като записва 180 мача за състезание, преди да реализира прехвърляния в португалския Беленензеш и френския Мюлуз. За малко се завръща в родното състезание с екипа на Ботев (Пловдив), след което играе за лондонския Рединг, Славия и швейцарския ФК Цюрих, преди да приключи спортната си кариера като троент първенец, троент притежател на Купата на България и троент победител в шампионата за Купата на Съветската войска.

За националния тим Борислав Михайлов дебютира през 1983-а, а в идващите 15 години е неизменим водач на представителния ни отбор. Като капитан извежда „ лъвовете “ до най-големия триумф в историята на футбола ни – бронзови медали от международното състезание в Съединени американски щати през 1994-а. Участва също на мондиала в Мексико през 1986-а и европейския шампионат в Англия 10 години по-късно, част от състава е и на СП във Франция през 1998-а. С националния екип Михайлов записва 102 мача (60 като капитан), които дълго време се явяват връх за страната и му отреждат място в влиятелния интернационален „ Клуб 100 “.

През 1986-а година е определен за Футболист на годината в България, а идващият вратар, получил най-големия самостоятелен приз, е синът му Николай, посочен като номер едно през 2011-а.

След края на спортната си кариера Борислав Михайлов бързо се трансформира във водеща фигура в администрацията на българския спорт, а след това – и на европейския и международния футбол. Между 2000 и 2001 година е заместник-председател на Държавната организация за младежта и спорта и член на Изпълнителния комитет на БФС. От 2001-а е вицепрезидент на футболната централа, а на 21 октомври 2005 година е определен за президент на съюза. На идващите четири конгреса – през 2009-а, 2014-а, 2018-а и 2021-а, клубовете от системата на БФС още веднъж му гласоподават доверие, като по този метод Михайлов се трансформира в най-дълго управлявалият президент на българския футбол.

По време на интервала му отпред на БФС България сполучливо организира три огромни европейски шампионати – за юноши до 17 години, за девойки до 17 години и за дилетанти, като получава позитивни мнения за организацията; бюджетът на футболния съюз се усилва повече от три пъти, футболните ни клубове си разделят над 55 милиона лв. от договорите за телевизионни права, построени са десетки минифутболни терени и мултифункционални мини-комплекси на територията на цялата страна; през 2014-а е построен подготвителен център в гр. Правец, а на 17 ноември 2016 година в наличието на президента на УЕФА Александър Чеферин Михайлов открива Националната футболна база „ Бояна “ – план, който се радва на ласкави оценки от страна на ръководителите на европейския и международния футбол. По време на ръководството на Борислав Михайлов БФС съществено развива направленията „ Грасруутс “ и женски футбол, разнообразни обществени действия, стратегии за развиване на подрастващите състезатели, както и са осъществени големи стъпки към цялостната цифровизация на футбола ни.

През 2011-а Борислав Михайлов става първият българин, определен в ръководството на УЕФА, като в продължение на осем години е част от Изпълнителния комитет на европейската централа, а в това време е ръководител на Комисията за развиване и техническо подкрепяне и на Комисията по футзал и заместник-председател на Футболната комисия и Съдийската комисия на УЕФА.

От януари 2017-а пък е и първият българин с позиции в Световната футболна федерация като част от Комисията за развиването на футбола на ФИФА, занимаваща се със стратегическото развиване и разпоредбите на играта. Член на работната група за организация на европейското състезание във Франция през 2016-а и на организационния комитет за Купата на конфедерациите на ФИФА.
 Вече може да спечелите 200 000 лв. от Sportal.bg в новата секция Вече може да спечелите 200 000 лв. от Sportal.bg в новата секция " Домът на почитателите "
Екипът на Sportal.bg честити празника на Борислав Михайлов и му пожелава здраве и още доста триумфи!

Carlsberg " Домът на Феновете " е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето наличие и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР