Днес рожден ден празнува една от най-обичаните български спортистки -

...
Днес рожден ден празнува една от най-обичаните български спортистки -
Коментари Харесай

Честит рожден ден на edna невероятна жена - Тереза Маринова на 45!

Днес рожден ден чества една от най-обичаните български спортистки - Тереза Маринова!

Тереза се ражда на 5 септември 1977 година в Плевен в семейство на сполучливи спортисти.

Баща ѝ Мончо Маринов е рекордьор на България по лека атлетика на 800 м тичане през 1974 година, а по-големият ѝ брат Цветомир Маринов е рекордьор на България по лека атлетика на 400 м тичане за юноши и втори на Европейското състезание за юноши в Недерхаза (1995). 

Висше обучение приключва във Великотърновския университет " Св. Св. Кирил и Методий ". 

Първите си по-сериозни крачки в спорта прави през 1994 година, когато става първа в тройния скок на интернационално съревнование в София измежду девойките от своята възрастова група и балканска шампионка за девойки - старша възраст в Атина.

1995 година е белязана с най-големите и значими достижения на обичаната лекоатлетка. 

На Републикански шампионат в столицата Тереза Маринова усъвършенства за трети път в рамките единствено на месец националния връх по троен скок за девойки, а последният ѝ резултатът - 13,40 м я подрежда на шесто място в международната класация за девойки по това време. Същата година на Европейското състезание по лека атлетика за юноши и девойки надарената състезателка усъвършенства последния подложен от нея народен връх още два пъти и става европейска шампионка с резултат от 13,90 м. 

Едно от най-забележителни достижения се случва през 2000 година, когато печели златен орден на Летните олимпийски игри в Сидни и слага народен връх на България с 15,20 м. Следващата година е не по-малко сполучлива - Маринова става най-хубавата в света на състезание в Лисабон с персонален връх в зала 14,91 м. 

Цяла България се гордее с ненадминатите триумфи на нашето момиче и през 2000 година е определена за Спортист №1 на България, както и се подрежда в Топ 10 при установяване на най-хубав състезател на страната ни за 2001 г. 

Забележителната българка се отхвърля от дейната си спортна кариера през 2008 година От 2012 г. работи в НСА като учител по лека атлетика.  Има своя детска школа по лека атлетика и е уредник на годишния състезателен празник " Тереза Маринова и другари ", който е шампионат по лека атлетика за деца от 6 до 12 години.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР