Днес римокатолиците в България и света честват втория ден на

...
Днес римокатолиците в България и света честват втория ден на
Коментари Харесай

Подготовка, ритуали и обичаи в Раковски за католическия Великден

Днес римокатолиците в България и света празнуват втория ден на Възкресение Христово. За приготовленията и ритуалите преди и по време на празника пред Actualno.com описа 33-годишният Стоян, който е родом от Раковски, и към този момент е татко на 6-месечно момченце. Подготовката за празничния ден стартира още от миналата неделя, с отбелязване на Връбница и влизането на Христос в Йерусалим, за извърши знамение. А точно - неговата гибел и възкресение.
Всички дни от Страстната седмица са значими и имат своите традиции. На Велики Четвъртък и на Велика Събота, вкъщи католическите фамилии, както е и при православните християни, боядисват яйца и подготвят козунаци. Впечатление прави отбелязването на Велики Четвъртък в църквата. Там свещеникът събира тъкмо 12 мъже, които са сключили цивилен и църковен брак в миналата година, и се отслужва литургия. Ритуално се символизира наличието на 12-те апостоли на Иисус, като свещеникът алегорично измива краката на мъжете.
Обичаят се организира, защото на този ден Христос алегорично е пренесъл себе си в жертва. Той отчупил едно парче заветен самун, подал го на апостолите и споделил: " Това е моето тяло, то бе жертвано за Вас ". После подал и чашата с вино, изричайки: " Това е моята кръв, пийте, тя бе пролята, с цел да бъдат опростени греховете ви ". По този метод Христос е основал тайнството " Евхаристия ". Същите думи насочва и свещеникът в римокатолическата черква в Раковски към 12-те мъже, извършвайки ритуала. В самия завършек на службата точно те раздават блажен самун (наречен " апостолски " ) на присъстващите в църквата.

На идващия ден - Разпети Петък - се " обожава " кръста, като се скърби за разпъването и гибелта Христови. На този ден в римокатолическите църкви в Раковски съвсем няма декорация. Осветлението е понижено до най-малко, а купичката за " светена вода " на входа на храма остава празна. Не бият и църковните камбани. Защото на Разпети Петък Христос е разпнат и това е най-тъжният ден за цялото християнско човечество, без значение дали става въпрос за православие, или католицизъм. В дните от четвъртък до събота, в това число, римокатолиците съблюдават непоколебим пост и извънредно примирение.
В нощта, преди Великден, от 22:00 ч. в църквата стартира литургия. Всички ритуали се правят вътре в храма. Не се минава под плащеница и не се обикаля към църквата. При католиците не се извършва и ритуалът хората да занесат запалени свещите до дома си. Великденската литургия споделя за чудесата, които са правили Иисус и неговите 12 апостоли, и насочва послания към присъстващите да бъдат смирени и благородни към хората към себе си . Точно в среднощ стартират да бият камбаните, които оповестяват възкресението на Христос. След това, свещеникът благославя козунак и яйца, които присъствалите на службата, носят вкъщи си. Това би трябвало да е първата храна, която те одобряват, след строгия пост и тогава към този момент той отпада.
" Най-ценното на този празник е фамилията да се събере дружно. Не е най-важна трапезата, а споделените моменти с околните хора. Великден е най-светлият ден, тъй като Христос възкръсва и по този начин дава нов живот на хората. Със страданията си той лишава греховете на човечеството и отваря портите към Рая за всички. И както написа в Евангелието, когато си добър ти следваш пътя на Христос и ще бъдеш с него във Възкресението ", изясни пред екипа ни Стоян от Раковски.
Той описа също, че с цел да се резервира традицията жива и за бъдещите генерации, в дните преди Великден в църквата се организира вероучение за деца над 7-годишна възраст . По време на проведените часове малчуганите се срещат с обичаите и традициите. По-късно получават " миропомазание ", посредством който обред те биват въведени в църковния живот.
А в деня на Възкресение Христово най-малките имат доста значима роля в църквата. Помагат на свещеника, като му подават чашата с вино, чинийката с хляба, " Евангелието " и така нататък, до момента в който той организира литургията. " Тази тяхна роля е от извънредно значение за мирогледа им. Защото, в случай че родителят и свещеникът обединени дружно не покажат пътя на детето, то няма по какъв начин единствено да се научи да бъде добър християнин ", безапелационен е Стоян.
В края на нашия диалог той показа, че вълнението от идването на папа Франциск в Раковски става все по-осезаемо. Приготовленията протичат с цялостна мощ, а стотици деца от цялата страна чакат с неспокойствие своето " първото причестяване ". Ритуалът ще се извърши в " Пресвето сърце Иисусово ", който е най-големият католически храм в България. Малчуганите ще получат " конка " (осветен хляб) и ще бъдат миропомазани, а песните в литургията ще се пеят и на италиански, и на български език.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР