Днес продължава издирването на изчезналия в Хималаите роден алпинист Боян

...
Днес продължава издирването на изчезналия в Хималаите роден алпинист Боян
Коментари Харесай

Спасители от Китай се включиха в издирването на Боян Петров

Днес продължава издирването на изчезналия в Хималаите роден планинар Боян Петров. В 6:30 сутринта локално време са тръгнали нагоре трима шерпи със спасители от Китай и са стигнали съвсем до лагер 1. Днес, в случай че времето разрешава, те би трябвало да доближат до лагер 2, съобщи пред Българска национална телевизия Деян Петков, непосредствен на Боян.

Спасителният екип може да нощува и в лагер 1 и в лагер 2, само че те би трябвало да преценяват и опцията за връщане. Изпратеният хеликоптер би трябвало да бъде от Непал, тъй като в Китай няма подобен, който да може да лети на тази височина, сподели още той.

Във втори лагер може да оцелее доста дълго време съгласно нас. В трети лагер даже да не е добре запасен с храна, евентуално има артикули от остарели експедиции, които да са замръзнали. Ако е в някакъв лагер, е допустимо да е оживял. Ако не е в лагер, може да си е направил подслон някъде, надява се Петков.

Акцията по издирването във вторник завърши без резултат. Шестимата спасители, които търсиха българина, не го откриха в първия лагер под върха. Те трябваше да пренощуват там и да продължат към лагер 2. Това обаче се оказа невероятно поради извънредно неприятното време.

Боян Петров изчезна по време на експедиция по изкачването на 8-хилядника Шиша пангма, като няма връзка с него от 3 май.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР