Днес приключи първият неформален съвет от календара на Българското председателство

...
Днес приключи първият неформален съвет от календара на Българското председателство
Коментари Харесай

Приключи първият неформален съвет от календара на Българското председателство

Днес завърши първият неофициален съвет от календара на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз 2018 - „ Правосъдие и вътрешни работи “, който се организира в София.

Министрите на вътрешните работи на държавите-членки на Европейски Съюз организираха в София неофициална среща, с цел да обсъдят тематики, свързани с промяната в общата европейска система за леговище, граничното ръководство и Глобалния пакт на Организация на обединените нации за сигурна, постоянна и законна миграция.

Вътрешните министри разгледаха промяната в общата европейска система за леговище, която беше стартирана през 2016 година в отговор на невижданата миграционна рецесия. Българското председателство ще работи за завършването на промяната, тъй че Европейският съюз да разполага с гъвкава, ефикасна и надеждна система, способна да отговори на бъдещи провокации. „ Проведохме доста плодотворна полемика по най-важните тематики за Европейския съюз, които засягат всички европейски жители. Бих желал да благодаря на държавите-членки за тяхната поддръжка и увереност да реализираме единодушие по въпроса. Ще продължим нашите интензивни диалози на експертно равнище с желанието да реализираме политическо единодушие до края на юни. Надявам се да се обединим към решение, което ще направи системата за леговище по-ефикасна и способна да отговори на бъдещи провокации “, акцентира министърът на вътрешните работи на Република България Валентин Радев.

Европейският комисар по миграция, вътрешни работи и поданство Димитрис Аврамопулос приветства полемиката. „ Всички желаеме система за леговище, която разпределя отмерено отговорността и солидарността сред държавите-членки. Изцяло поддържам метода на Българското председателство, което слага като приоритет напредъка по договарянията за промяната на Дъблинското съглашение и форсира работата в тази посока “, съобщи Аврамопулос.

Работният обяд беше отдаден на световните аспекти на миграцията в подтекста на идните договаряния по Глобалния пакт на Организация на обединените нации за сигурна, постоянна и законна миграция. Министрите на вътрешните работи подчертаха нуждата от реализиране на баланс в ползите на страните на генезис, пренос и последна дестинация и разискаха резултатното използване на уговорките, поради необвързващия му темперамент.

По време на следобедните сесии участниците дискутираха въпроси в региона на граничното ръководство, в частност политическите аспекти на концепцията за Интегрирано гранично ръководство. Акцент бе подложен върху нуждата от усилване на граничния надзор, който има основно значение както за повишението на вътрешната сигурност на Европейски Съюз, по този начин и за по-доброто ръководство на миграцията. Във фокуса на дебатите бяха въпроси като съдействието с трети страни, повишение на връщанията на незаконно пребиваващи жители на трети страни, междуинституционалното съдействие в подтекста на граничното ръководство.

Работните сесии на министрите на вътрешните работи на страните-членки на Европейски Съюз се състояха на 25 януари 2018 година в София. В неофициалното съвещание участваха и министрите на асоциираните страни (Исландия, Норвегия, Швейцария), комисарите Димитрис Аврамопулос и Джулиан Кинг, европейският координатор за битка с тероризма, представители на Европейския парламент, Генералния секретариат на Съвета на Европейски Съюз, Европейската работа за външна активност и организациите на Европейски Съюз в региона на правораздаването и вътрешните работи (ЕСПОУ, eu-LISA, Евроюст, Европол, Фронтекс, FRA).

В неофициалната министерска среща „ Правосъдие и вътрешни работи “ в София през днешния ден участваха министрите на правораздаването на страните членки на Европейски Съюз, комисарят на Европейски Съюз по въпросите на правораздаването, потребителите и равнопоставеността сред половете Вера Юрова, представители на комисиите на Европейския парламент по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи и по правни въпроси, на Евроюст, Европейска работа за битка с измамите, на Агенцията на Европейски Съюз за главните права и на Генералния секретариат на Съвета на Европейски Съюз.

Те разискаха основаването на Европейската прокуратура, предлагането за преразглеждане на регламента " Брюксел II a ", което е крайъгълен камък на съдействието в региона на правораздаването по фамилни въпроси в Европейски Съюз и въпроса за изкуствения разсъдък и роботиката от позиция на правораздаването.

По време на срещата Кралство Нидерландия разгласи желанието си да се причисли към Европейската прокуратура в бъдеще.

" Днес Българското председателство слага на полемика основаването и ефикасното действие на Европейската прокуратура. Приветствам решението на Нидерландия да се причисли към Европейската прокуратура ", сподели българският министър на правораздаването Цецка Цачева. Тя добави, че за Българското председателство е от основно значение обезпечаването на дейно, бързо и заслужено правораздаване по цивилен и наказателни каузи, учредено на взаимното доверие в правните системи на страните членки и спазване правилото на върховенството на закона.

По време на първата работна сесия в част „ Правосъдие “, отдадена на построяването на Службата на европейския прокурор, министър Цачева уточни, че методът, по който тя ще си партнира с другите проверяващи европейски организации, ще бъде определящ за ролята й при следствието и наказателното гонене на закононарушенията против финансовите ползи на Европейския съюз.

Европейската комисия срещна министрите с плануваните стъпки по основаването и първичното административно обслужване на Службата на европейския прокурор. Очаква се Комисията да показа план на оперативни правила за работа на комитета по желание на европейския основен прокурор и европейски прокурори. Предстои назначението на краткотраен административен шеф, който да извършва функционалностите по краткотрайното администриране. Комисията прикани страните членки, които към момента не са се включили към самодейността, да го създадат.

В рамките на сесията се организира ползотворна полемика по отношение на съдействието на Европейската прокуратура с други органи и институции на Европейския съюз, по-специално Евроюст, ОЛАФ и Европол. Делегациите подчертаха значимостта от разписването на подробни и ясни правила за съдействието с партньорските организации, което ще е от значително значение за построяването на ефикасна съгласуваност при реализиране на техните пълномощия. Отношенията сред другите органи следва да бъдат построени на правилото за взаимно допълнение на съдействието сред тях, като се заобикаля дублирането на дейности по следствие. Редица делегации откроиха нуждата от ясно регламентиране на съдействието на службата с неучастващите страни членки чрез обособен акт.

По време на втората сесия министрите разискаха още един от главните цели на Българското председателство - предложение за модифициран текст на регламента „ Брюксел IIа “, уреждащ въпросите по отношение на компетентността, признаването и осъществяването на решения по брачни въпроси и въпроси, свързани с родителската отговорност, и по отношение на интернационалното похищение на деца. Бяха дискутирани главните спънки, които затрудняват взаимното доверие сред страните членки в тази област, както и вероятните способи за тяхното превъзмогване, в подтекста на отбрана на най-хубавият интерес на детето и гарантиране правото на отбрана на родителите.

В края на съвещанието комисар Юрова срещна министрите с предпочитани въпроси от дневния ред на Европейски Съюз. Представени бяха резултати от третия кръг на наблюдаване по осъществяване от страна на ИТ сдруженията на Кодекса на държание за противопоставяне на противозаконните изявления онлайн, пораждащи ненавист. В състоялия се къс продан на отзиви участниците в неофициалната министерска среща споделиха потребността от подсилване на съдействието сред регулаторните органи и доставчиците на услуги за поддържане на сигурна интернет среда. Комисар Юрова срещна министрите и с работата по предстоящата нова Директива по отношение на събиране и продан на доказателства в електронна форма.

По време на работния обяд министрите разискаха тематиката „ Аспекти на изкуствения разсъдък и роботиката от позиция на правораздаването “. Участниците в срещата се сплотиха, че от позиция на правораздаването следва да бъде проучено по какъв начин изкуственият разсъдък и новите технологии могат да подкрепят достъпа до правораздаване и успеваемостта на правосъдните системи, както и обвързваните с това правни и етични въпроси. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР