Днес през страната ще премине средиземноморски циклон и свързания с

...
Днес през страната ще премине средиземноморски циклон и свързания с
Коментари Харесай

Предупреждават за валежи и вятър в страната

Днес през страната ще премине средиземноморски циклон и обвързвания с него леден атмосферен фронт и времето ще е доста динамично. Ще доминира облачно време и още в утринните часове в Западна България ще стартират превалявания от дъжд, които денем ще обзет страната.

Оранжев код за превалявания и мощен вятър е разгласен за цялата страна за 18 март, неделя, демонстрира информация в уеб страницата на Националния институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките. Валежите в страната ще са от дъжд, като в североизточните райони след обяд с намаляване на температурите дъждът ще премине в сняг и там са възможни поледици.
 
По линията на преминаващия леден фронт преваляванията краткотрайно ще са интензивни, тук-там значителни по количество. Ще има гръмотевична активност, вероятни са и градушки. След пладне в югозападните региони преваляванията ще спрат и за малко облачността ще се раздра.

През деня в цялата страната югозападният вятър ще се смени с сдържан и краткотрайно мощен северозападен, в Източна България – североизточен. С нахлуването на леден въздух от север ще стартира и бързо намаляване на температурите, сензитивно в Северна България,особено в североизточните региони, където след обяд дъждът ще премине в сняг и там са вероятни поледици.

Сутрешните часове температурите ще бъдат към момента високи – сред 9 градуса и 14 градуса, в североизточните региони по-ниски, а към 14 часа - в необятен период от 0 градуса в североизточните до 20 градуса в югоизточните региони, където през по-голямата част от деня към момента ще духа югозападен вятър.

Над планините ще е облачно, с превалявания и понижена видимост. На места преваляванията ще са интензивни, съпроводени с гръмотевици. Ще духа мощен и плевел югозападен вятър, който в ниските елементи ще се ориентира от северозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще е към 7 градуса, на 2000 метра - към 2 градуса, само че денем ще се намаляват. 

Над Черноморието ще е облачно, след обяд с превалявания от дъжд, тук-там интензивни. Възможни са гръмотевици. Преди обяд по южното крайбрежие ще духа мощен югозападен вятър, а по северното – североизточен. След обяд вятърът и по южното крайбрежие ще се ориентира от североизток и ще се усили. От североизток ще нахлува леден въздух и температурите ще се намаляват, бързо и сензитивно по северното крайбрежие, където до вечерта дъждът ще примесва със сняг. Около обяд температурите ще бъдат в необятни граници от 6 до 20 градуса, само че още ще се намаляват и вечерта по северното крайбрежие към този момент ще са 0-2°. Температурата на морската вода е 7-8°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР