Днес предстои много важен ден, който може да начертае бъдещето

...
Днес предстои много важен ден, който може да начертае бъдещето
Коментари Харесай

Денят с много неизвестни, който ще даде насока за бъдещето на българския футбол

Днес следва доста значим ден, който може да начертае бъдещето на българския футбол за години напред. Изпълнителният комитет на БФС се събира, с цел да разиска основни въпроси, като централна тематика ще е оставката на президента Борислав Михайлов, който е на поста от 14 години.

До нея се стигна след напън от министър-председателя Бойко Борисов и министъра на спорта Красен Кралев, които реагираха скоростно след тежката загуба с 0:6 от Англия и свадите към мача.

В четвъртък вечерта и вицепрезидентът Атанас Фурнаджиев, който беше определян за любимец да заеме мястото на Михайлов, също даде оставка. Той съобщи, че ще призове и останалите членове на изпълкома да създадат същото, както и че ще желае привикване на ексклузивен конгрес.

Какво следва

Изпълнителният комитет е призован в постройката на БФС в Бояна и стартира в 14.00 часа. Там Михайлов ще показа оставката си.

" Позицията му е разследване от създалото се напрежение в последните дни; конюнктура, която е в ущърб на българския футбол и на Българския футболен съюз. След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо интернационално равнище, господин Михайлов показва безапелационната си подготвеност да продължава да оказва помощ за развиването на българския футбол по всевъзможен метод ", се споделяше в късото известие в уеб страницата на БФС на 15 октомври.

Фотогалерия: Футболното царуване на Борислав Михайлов >

Уставът на БФС гласи, че в случай че оставката бъде призната, на поста застава първият вицепрезидент Йордан Лечков, който обаче е претендент за кмет на Сливен. Ако той откаже, следва да бъде поканени останалите вицепрезиденти - Фурнаджиев и Михаил Касабов.

" Направих своя сериозен разбор на създалата се спешна обстановка и смятам, че само конгрес може да се оправи с превъзмогването. Затова вземам решение да подам оставка като вицепрезидент на БФС и приканвам сътрудниците да ме последват. Вярвам, че ще поддържат свикването на конгрес през месец февруари 2020 година ", разгласи Фурнаджиев.

Важните въпроси са дали оставките ще бъдат показани и признати, както и дали ще бъде призован ексклузивен конгрес. Настоящият четиригодишен мандат на Михайлов и изпълкома е до пролетта на 2022 година Ако бъде призован ексклузивен конгрес, това ще даде опция в битката за президентския пост да влязат хора отвън настоящия изпълком.

Променящата се среда

Събитията в българския футбол от понеделник насам демонстрират, че зад кулисите текат динамични процеси. Те вършат идното съвещание на изпълнителния комитет непредсказуемо. Все отново към този момент наподобява по-вероятно да бъде взето решение за привикване на ексклузивен конгрес.

Михайлов на първо време отхвърли да подаде оставка посредством изказване на пресслужбата на БФС. Скоро по-късно обаче оставката беше оповестена, а в офисите на футболния съюз дойдоха чиновници на Главната дирекция " Борба с проведената престъпност ".

Впоследствие се появиха изявления на Фурнаджиев, който беше представен от " Спортал " да удостоверява, че е измежду претендентите за поста, защото по този начин е по правилник. По думите му е " близо до мозъка " да се намерения, че е имало нещо авансово квалифицирано в реакцията на публиката на мача с Англия.

Ден по-късно и и след " своя сериозен разбор на създалата се спешна обстановка " и той промени мнението си. Фурнаджиев, който е дълготраен член на изпълнителния комитет, заприказва за привикване на ексклузивен конгрес.

Някъде по същото време в четвъртък следобяд от Брюксел Борисов съобщи, че държавното управление няма да работи повече с този футболен съюз.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Скандалът след мача България - Англия (29)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР